2
EPA

Spanjaarden komen op straat tegen besparingen

Minder dan een maand vooraleer er in Spanje opnieuw parlementsverkiezingen zijn, zijn duizenden Spanjaarden zaterdag op straat gekomen om het "neoliberale beleid dat vanuit Brussel (lees: de Europese instellingen, nvdr) wordt opgelegd", te verwerpen. De slogan van de "marsen voor de waardigheid" in een dertigtal steden van Sevilla tot Barcelona was "brood, werk, een dak".

De "marsen voor de waardigheid" in Spanje zijn niet nieuw. De eerste vonden al plaats in het voorjaar van 2014, en sindsdien is het leven voor de gemiddelde Spanjaard niet verbeterd. Eén op de vijf leeft in het risico in de armoede terecht te komen, met minder dan 8.011 euro per jaar. De werkloosheid ligt boven de 20 procent.

De manifestanten denken dat welke regering er ook uit de stembusgang van 26 juni voortspruit, er sowieso nieuwe hervormingen zullen komen en er in de openbare sector nog meer zal gesnoeid worden. Veel betogers wezen ook met de beschuldigende vinger naar de Europese Unie, die "onder voorwendsel van de bankencrisis de soevereiniteit van de lidstaten aangevallen heeft (...) door hen te verplichten een beleid uit te voeren dat ingaat tegen de bevolking en het kapitaal dient."

Na de verkiezingen van december 2015 slaagde noch de conservatieve PP noch de socialistische PSOE erin een coalitie op de been te brengen. Zo komt er eind juni een electorale "tweede zit".

2
EPA

Lees meer