Spanje levert Argentijnse verdachte uit

Spanje mag een Argentijn uitleveren die verdacht wordt van mensenrechtenschendingen tijdens de 'vuile oorlog' in zijn land in de jaren '70 en '80. Dat heeft het Nationale Hof in Madrid vrijdag bepaald.

De man, Ricardo Miguel Cavallo, was destijds als marinecommandant werkzaam in de Technische School van de Marine (ESMA), waar onder de militaire junta duizenden mensen werden gemarteld en gedood. Hij werd in 2003 aan Spanje uitgeleverd door Mexico, waar hij tot dan toe onder een valse naam had gewoond. Dat gebeurde op verzoek van de bekende Spaanse rechter Baltasar Garzon, die zich baseerde op een wet die het mogelijk maakt schendingen van mensenrechten in Spanje te berechten, ook als ze elders zijn begaan.

Cavallo werd in Spanje aangeklaagd wegens genocide, terrorisme en andere misdaden. Argentinië verleende ooit amnestie aan militairen die waren beschuldigd van misdaden tijdens de junta-periode. Later werden die echter ingetrokken. Omdat Argentinië inmiddels dezelfde aanklachten tegen Cavallo heeft ingediend als Spanje, oordeelde het Spaanse hof dat Argentinië voorrang heeft. De regering ging eerder al akkoord met Cavallo's uitwijzing. (ap/sd)

UNKNOWN

Lees meer