Twitter/niuyork

Spanje zet leger in om duizenden autobestuurders te ontzetten die al nacht lang vastzitten op besneeuwde snelweg

In Spanje is in de provincie Segovia, nabij Madrid, het leger ingezet om duizenden autobestuurders te ontzetten die vastzitten in de sneeuw op de autosnelweg AP6. Sommige automobilisten zaten al 24 uur vast zonder benzine, eten, drinken of dekens. Er komt veel kritiek op het trage optreden van de overheid.

Door hevige sneeuwval geraakte de AP6 op bepaalde plaatsen gisteren volledig versperd, met monsterfiles tot gevolg. Auto's konden geen enkele kant meer op, sneeuwruimers waren bijna nergens te zien. Op sociale media postten gestrande automobilisten foto's en video's van de chaotische situatie. 

"Sinds 20 uur gisterenavond staan we vast, en we hebben nog geen enkele sneeuwruimer gezien", aldus een Spaanse vrouw vanmorgen om 8 uur op Twitter. "We weten nog altijd niet wie ons hier komt redden en hoe ze dat gaan doen. We weten niet waarop of op wie we moeten wachten. Niets is gebeurd: geen water, geen eten, geen dekens. En dat op 100 kilometer van de hoofdstad van een Europees land. Godgeklaagd!"

Gisterenavond werd dan beslist het leger in te zetten om de hulpdiensten te helpen bij het vrijmaken van de rijbaan. Vijftig soldaten van de Militaire Reddingseenheid en 23 gespecialiseerde voertuigen werden ingezet op een vastgelopen stuk snelweg van vier kilometer. In totaal nemen 240 militairen aan de reddingsoperatie deel. 

Reizigers werden opgevangen in bussen waar ze zich konden beschermen tegen de bijtende koude. Stelselmatig konden de auto's de versperde plekken verlaten. De wegbeheerder liet rond 14 uur weten dat er geen auto's meer vast stonden op de weg.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Delrio

    Sneeuwkettingen zijn verplicht in de auto (net als 2 gevaardriehoeken); de uitbater van de weg heeft verzuimd de baan rijvaardig te houden.

  • Michel Mahy

    Ik ben regelmatig in Spanje op zakenreis, ook in de winter . Vergis je niet, in het binnenland van Spanje valt er veel meer sneeuw dan in België, heb het zelfs al enkele keren mogen meemaken. Vandaar dat het een schandaal is dat er zo lang moest gewacht worden vooraleer er iets werd gedaan

Lees meer