Pakkend afscheid van aan de kant geschoven commandant 'corona-vliegdekschip'.
Reuters, Photonews, AFP Pakkend afscheid van aan de kant geschoven commandant 'corona-vliegdekschip'.

Spectaculair eerbetoon voor commandant vliegdekschip die aan de kant werd geschoven na ‘coronabrief’

Op spectaculaire wijze is afscheid genomen van de commandant van het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt. Brett Crozier werd donderdag ontslagen omdat hij de aanpak van het coronavirus op het schip bekritiseerde en publiekelijk voor zijn bemanningsleden opkwam. Terwijl hij het schip verliet, scandeerden honderden crewleden zijn naam en applaudisseerden ze luid.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Donderdag maakte de Amerikaanse marine bekend dat de commandant moest opstappen, vanwege een brief waarin hij kritiek had geuit op de aanpak van het coronavirus op zijn schip. Crozier deelde zijn brief volgens de minister van Marine Thomas Modly met te veel mensen, waardoor die kon worden gelekt naar de media.

De commandant vroeg in het schrijfsel om de evacuatie van zijn schip, omdat het coronavirus er snel werd overgedragen van de ene medewerker op de andere. Inmiddels ligt het schip in de haven van het eiland Guam, in de Stille Oceaan. Er zijn 93 besmettingen vastgesteld en intussen gaan de meeste van de 5.000 bemanningsleden toch van boord.

Commandant Crozier verliet vrijdag de USS Theodore Roosevelt. Zijn vertrek ging gepaard met een pakkend afscheid door honderden bemanningsleden, die de commandant liever niet zagen vertrekken. Terwijl Crozier voet aan wal zette, scandeerde de crew luid ‘Captain Grozier, captain Grozier!’ en weerklonk er applaus.

Minister Modly heeft het ontslag van Crozier intussen teruggedraaid. De commandant wordt wel overgeplaatst naar een andere functie, meldde het minister van Defensie vrijdag. Een petitie om Crozier terug in zijn functie te zetten, werd al meer dan 120.000 keer ondertekend.

Lees ook:

Onze Amerika-correspondente Greet De Keyser: “Ik heb mijn partner nooit eerder zien huilen, nu stroomden de tranen over zijn wangen” (+)

Coronavirus verspreidt zich razendsnel op vliegdekschepen: Amerikaanse defensie in Stille Oceaan is bedreigd, commandant luidt noodklok

25 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rudy van dam

    Uitzonderlijke situaties eisen uitzonderlijke maatregelen! Daarom alle respect voor de commandant. Met de actie van de minister is alweer bewezen dat de beste stuurlui aan wal staan. Misschien moet hij zelf enkele maanden op het vliegdekschip gaan verblijven in Coronatijden!

  • André Gijbels

    Zelfs in de privé sector ,zal een teamleider zijn medewerkers niet verdedigen , doet die dat toch, word deze zonder meer op zijn vingers getikt door de grotere bazen.

Lees meer