EPA

Spoor cyberhack Universiteit Maastricht leidt naar Rusland

De cyberhack die de Universiteit Maastricht (UM) nog altijd in de greep houdt, is vrijwel zeker het werk van Russische criminelen, bekend onder de naam TA505.

Dat zegt de New Yorkse veiligheidsadviseur Vitali Kremez, wereldwijd specialist op dit terrein, in een skype­gesprek met De Limburger. De gebruikte gijzelsoftware 'Clop' is voor het eerst ontdekt in februari 2019.

De Russische groep erachter richt zich uitsluitend op publieke instellingen. "Omdat voor hen herstel van de gegijzelde data het meest urgent is. De kans dat ze losgeld betalen, is dus groter", aldus Kremez, eigenaar van het antivirusbedrijf Sentinel Labs.

De UM heeft het Nederlandse bedrijf Fox-IT ingeschakeld voor hulp. De dag voor kerst werd bekend dat de UM gehackt was. De universiteit heeft aangifte gedaan.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Dewael

    Is vrijwel zeker??? Of je bent zeker of je weet het niet en dan zeg je beter niets tot er zekerheid en vooral onomstotelijk bewijs is.

Lees meer