UNKNOWN

Sri Lankaanse regeringspartij wint parlementsverkiezingen

De regeringspartij van Sri Lanka heeft een klinkende overwinning behaald bij de parlementsverkiezingen van 8 april. De officiële einduitslag is vandaag bekendgemaakt nadat in twee kiesdistricten opnieuw gestemd was omdat er onregelmatigheden waren vastgesteld.

De UPFA (United People's Freedom Alliance) van president Mahinda Rajapaksa kreeg 4,8 miljoen stemmen of 60,3 procent achter zich. Voor de UNP (United National Party) stemden 2,3 miljoen kiezers of 29,3 procent, de zwaarste nederlaag die de oppositie leed sinds 1977.
 
De UPFA veroverde 144 van de 225 zetels in het parlement, zes te weinig voor een tweederdemeerderheid die nodig is om de grondwet te wijzigen. De UNP van ex-premier Ranil Wickremesinghe won 60 zetels. Veertien zetels gaan naar ITAK, een partij van de Tamilminderheid, en zeven andere naar de marxistische DNA.
 
Van de 14 miljoen geregistreerde kiezers brachten er 8,6 miljoen of 61 procent hun stem uit in deze eerste verkiezingen sinds de rebellen van LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam) in mei 2009 door het leger verslagen werden. Gewezen minister DM Jayaratna zou later op de dag als eerste minister ingezworen worden.
 
Ex-legerleider Sarath Fonseka, die als kandidaat van de marxistische DNA in het parlement verkozen werd, kreeg de toelating van het ministerie van Defensie om de openingszitting van het parlement donderdag bij te wonen. Fonseka leidde de succesvolle operatie van het leger tegen de Tamilrebellen. De generaal moet voor de krijgsraad verschijnen op verdenking van samenzwering tegen de regering en andere feiten. Hij zit in voorarrest. (belga/vsv)

Lees meer