Mick Mulvaney.
AP Mick Mulvaney.

Stafchef Trump legt dagvaarding Congres naast zich neer

De kabinetschef van de Amerikaanse president Donald Trump, Mick Mulvaney, is niet ingegaan op een dagvaarding van het Congres om te getuigen in het onderzoek dat de Democraten hebben ingesteld naar een mogelijke afzetting van het Republikeinse staatshoofd.


Mulvaney, die ook stafchef van het Witte Huis is, is de hoogste medewerker aldaar die zo een dagvaarding heeft gekregen. Maar Trump en co weigeren mee te werken aan het onderzoek dat zij een "heksenjacht" noemen.

Tegenover de pers zei Trump niettemin dat hij het "heerlijk zou hebben gevonden" dat Mulvaney naar het Congres zou zijn getrokken. "Ik denk dat hij daar heel goed zou zijn geweest", aldus de president.

Volgens de dagvaarding denkt de onderzoekscommissie in het Huis van Afgevaardigden dat Mulvaney "rechtstreeks betrokken kan zijn geweest in de door president Trump, zijn persoonlijke advocaat Rudolph Giuliani en anderen georkestreerde poging om druk uit te oefenen op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky opdat die een onderzoek zou voeren dat de politieke belangen van Donald Trump ten goede zou komen".

Meer bepaald verdenkt de commissie het staatshoofd en zijn entourage ervan een ontmoeting op het Witte Huis en militaire hulp van zowat 400 miljoen dollar te hebben opgeschort om de opening van een onderzoek te bekomen naar ex-vicepresident Joe Biden, een Democratische rivaal van Trump.

Nog andere opgeroepen getuigen zoals de vroegere nationale veiligheidsadviseur John Bolton hebben hun kat gestuurd naar het Congres. Ondanks de onwil van het Witte Huis is achter gesloten deuren toch al een tiental mensen verhoord.

Woensdag komt het onderzoek in een nieuwe fase terecht, want dan start het publiek verhoor van sommige getuigen.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk De Graaf

    @ Frieda : Trump is op z'n minst onconventioneel en klasseloos te noemen, maar oorlogszuchtig .. ? Hij heeft vooralsnog geen enkele oorlog gestart, in tegenstelling tot zijn voorgangers. Wel heeft hij van hen een pak rotzooi geërfd.

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Ik vraag me alleen af wat de Republikeinen bezield dat ze Trump nog altijd niet zelfs terug op zijn plaats gezet hebben. Die man is in staat om zonder waarschuwing de wereld de vernieling in te sturen en dat hij denkt dat hij het zal overleven.

Lees meer