Staking legt Londense metro volledig lam

De Londense metro lag vanavond volledig plat, voor de eerste keer sinds 2002. Oorzaak is een 24 urenstaking in een conflict over de invoering van een nachtdienst.

"Alle metrolijnen liggen stil. Er zal morgen geen dienstverlening zijn", zo kondigde Transport for Londen, dat het openbaar vervoer in de Britse hoofdstad beheert, vanavond aan. Ook vrijdag zal er vermoedelijk nog hinder zijn. De Londenaars worden opgeroepen om zich met de fiets te verplaatsen, en er worden ook 200 extra bussen ingelegd.

De staking werd vandaag om 18.30 uur lokale tijd opgestart en duurt tot donderdagavond 22.30u. Veel Londenaren vertrokken vroeg van werk om toch nog met de metro thuis te kunnen komen. Dat zorgde soms voor chaotische taferelen in de ondergrondse.

De staking komt er nadat de gesprekken rond de invoering van een nachtdienst tijdens het weekend afsprongen met de vakbonden RMT, Unite, TSSA en Aslef. Zij vertegenwoordigen zo'n 20.000 personeelsleden. De bonden eisen meer loon.

De Britse premier David Cameron noemde de staking al "onaanvaardbaar en niet te rechtvaardigen". "Dit zal gezinnen treffen, arbeiders en ondernemingen in de hele hoofdstad." Boris Johnson, de burgemeester van Londen, hekelde de "politieke motieven" die de staking volgens hem heeft.

3
EPA
3
EPA
3
EPA
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer