3 Door de staking zijn verschillende metrostations gesloten.
AP Door de staking zijn verschillende metrostations gesloten.

Staking legt openbaar vervoer in Parijs zo goed als plat

In Parijs is het openbaar vervoer vandaag zwaar verstoord door een staking. Tien metrolijnen zijn gesloten, er zijn amper regionale treinen en gemiddeld één bus op de drie rijdt uit. De staking is de eerste grote actie van de vakbonden tegen de pensioenhervorming van president Emmanuel Macron.

De staking zorgt voor chaos op de perrons en voor meer dan 200 kilometer files op de weg. Het gaat om de grootste vakbondsactie bij de openbaarvervoermaatschappij RATP sinds 12 jaar, waaraan alle vakbonden deelnemen. In oktober 2007 vond ook een grote stakingsactie plaats tegen een pensioenhervorming van toenmalig president Nicolas Sarkozy. Toen had ook treinmaatschappij SNCF het werk neergelegd.

Vrijdag rijden er geen metro's op tien metrolijnen. Op drie andere lijnen rijdt enkel tijdens de spitsuren één metro op de drie. Stations zoals Montparnasse, Opéra of Gare de L'Est zijn gesloten. Ook op het RER-netwerk, het netwerk van regionale treinen dat het centrum verbindt met de voorsteden, zal het verkeer "zeer zwaar verstoord" zijn. 

RATP verontschuldigt zich bij de reizigers, en laat weten dat zowat 1.000 medewerkers op het terrein zijn om de veiligheid te waarborgen en de mensen te informeren. De staking duurt tot morgenvroeg 5.30 uur.

Universeel pensioenstelsel

De staking is voor de vakbonden bij RATP de eerste grote actie tegen de pensioenplannen van president Emmanuel Macron en voor het behoud van het speciale regime voor ambtenaren. Dergelijke speciale regelingen zullen vervangen worden door het universele pensioenstelsel met punten dat Macron vanaf 2025 wil invoeren.

In andere sectoren vinden de hele maand manifestaties plaats, met op 21 en 24 september nationale betogingen. Vorig weekend maakten de gele hesjes hun rentree met manifestaties in verschillende grote steden in Frankrijk.

3 Het metrostation Republique blijft gesloten als gevolg van de staking.
AFP Het metrostation Republique blijft gesloten als gevolg van de staking.
3
AP

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • peter colson

    Laat ze in België maar doen mr Fruytier. Mt de volgende zomer moet ik op pensioen en ben nu al bezig met mijn voorbereiding om te emigreren. Het zal Hongarije worden, dicht bij het Balaton-meer en ik heb al gemerkt dat er al heel wat Vlamingen zij gaan wonen.

  • patrick morel

    Zelfs als jet niet voor Macron hebt moet je hem gelijk geven. Pensioen op 55 en een 40 tal pensioenstelsels, het is daar nog erger dan hier. Ik dacht vroeger dat een ambtenaar er was om de burger te dienen, nu weet ik dat ze alleen aan zichzelf denken en er alles aan doen om hun buitensporige en nu onrealistische rechten te behouden. Misschien moet iemand hen eens uitleggen dat de wereld verandert is.

Lees meer