4
EPA

Staking mijnwerkers bereikt dieptepunt (letterlijk): staken nu 900 meter onder de grond

Ruim zeventig Chileense mijnwerkers die al twee weken staken om de uitbetaling van achterstallig loon te eisen, hebben zich verschanst op 900 meter onder de grond en willen geen eten of drinken meer ontvangen, zo heeft een vakbondsleider meegedeeld.

Toegangen geblokkeerd
"Ze hebben de toegangen geblokkeerd, ze hebben ze laten instorten, wat het onmogelijk maakt om tot bij hen te komen. Ze hebben geen communicatiemiddelen en ze hebben verteld dat ze water noch voedsel willen", zo verklaarde Luis Chandia, de voorzitter van de vakbond van de kolenmijn van Santa Ana, gelegen op 550 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago.

Zuurstoftekort
In totaal gingen op 11 augustus 73 mijnwerkers in staking uit protest tegen het uitblijven van hun salarissen. De salarissen zijn al sinds juni geblokkeerd. Omdat ze nog steeds op hun geld wachten, besloten de stakers hun post op 650 meter onder de grond te verlaten en af te dalen naar een diepte van 900 meter, waar ze zich blootstellen aan gezondheidsproblemen en een gebrek aan zuurstof.

Hulp
De mijnwerkers stellen, door te willen gaan met hun actie tot hun eisen worden ingewilligd door de bazen van de mijn, die wordt uitgebaat door twee lokale zakenlui. De twee zeggen echter dat ze de mijn hebben afgestaan aan een derde man en dat ze niets te maken hebben met het huidige geschil. De regering heeft intussen financiële hulp voor de families van de mijnwerkers voorzien en gerechtelijke stappen ingeleid om de mijnwerkers te steunen.

4
EPA
4
EPA
4
EPA

Lees meer