Getty Images/iStockphoto

Steeds minder mannen voor de klas: “Het onevenwicht blijft toenemen”

Het onevenwicht tussen vrouwen en mannen voor de klas is de voorbije vijf jaar nog toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en waarover De Zondag bericht.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vorig jaar waren in het basisonderwijs 63.551 vrouwen aan de slag, tegenover 8.943 mannen. In het secundair onderwijs was de verhouding 49.440 vrouwen tegenover 27.291 mannen.

"Het onevenwicht is met één procent gestegen tegenover vijf jaar geleden", aldus Vandenberghe. "In plaats van verbeteren, wordt het dus nog slechter. Uit heel wat onderzoek blijkt nochtans dat een meer evenwichtige genderverhouding zowel leerlingen als leerkrachten ten goede zou komen".

De toekomst oogt bovendien weinig beter. In de lerarenopleiding zijn vorig schooljaar 70 procent vrouwen en 30 procent mannen gestart. 

Het sp.a-parlementslid vindt dat de regering aandacht moet schenken aan het onevenwicht door te sensibiliseren, stimuleren en ondersteunen. "In de beleidsnota van de minister staat daar echter geen woord over".

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bert Giels

    Dringend quota's invoeren en alle vrouwelijke solicitaties hebben geen kans meer als er mannelijke kandidaten zijn... Oei.. dat klink sekstische... ja.. dat is het ook, maar als het omgekeerd was, dan zou het normaal zijn.. dan dan zou dat positieve discriminatie zijn.

  • Jean West

    Moet men nu geen quota instellen?

Lees meer