Het Holocaust-monument in Berlijn.
AP Het Holocaust-monument in Berlijn.

Steenrijke Duitse familie geeft miljoenen aan overlevenden Holocaust na ontdekken eigen naziverleden

De familie Reimann, eigenaar van de JAB Holding die verschillende bekende merken in portefeuille heeft zoals Douwe Egberts, Calgon, Dr. Pepper, ... schenkt de komende jaren vijf miljoen dollar aan een fonds dat zich inzet voor overlevenden van de Holocaust. De familie doet dat nadat zij werd geconfronteerd met het nazi-verleden van familieleden. 

De Duitse familie, goed voor een vermogen van zeker 19 miljard dollar, werd in maart door de Duitse krant Bild geconfronteerd met hun naziverleden. De inmiddels overleden Albert Reimann en zijn zoon Albert Reiman jr. waren tijdens de Tweede Wereldoorlog aanhangers van het regime van Hitler en hadden honderden dwangarbeiders in dienst in hun chemische fabrieken. Daarbij werd ook geweld en misbruik niet geschuwd. Reimann senior overleed in 1954, zijn zoon in 1984.

Voor de familie was dit niet nieuw. Al in 2014 huurde ze zelf een historicus in om door henzelf aangetroffen nazidocumenten te onderzoeken die waren opgeslagen in het familiearchief. De resultaten van de professor kwamen overeen met de conclusie van Bild. “We zijn opgelucht dat het uitkomt”, klonk het in een eerste reactie.

Een woordvoerder heeft vandaag laten weten dat de familie zich ‘rot schaamt’ voor het verleden. “Wij vinden de gepleegde misdaden walgelijk.” De familie heeft meteen ook aangegeven de komende jaren zeker vijf miljoen dollar te doneren aan de stichting Claims Conference, die zich inzet om claims van Holocaustoverlevenden uit te betalen en hen financieel te helpen. 

“Oude en armlastige overlevenden van de Holocaust over de hele wereld hebben voedsel, medicijnen en warmte nodig in de winter. Onze bijdrage moet ervoor zorgen dat zij hun leven in waardigheid kunnen afmaken”, aldus de stichting. De bedragen, een duizendste van het totale fortuin van de familie, worden in delen uitbetaald. 

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Albert Hendrix

    Er zijn niet alleen mensen omgekomen bij de holocaust .Dat vergeten ze precies altijd er zijn miljoenen mensen omgekomen buiten de holocaust zoals verzetslieden en burgers bij bombardementen en wraakacties van de Duitsers.Er word altijd maar over de kampdoden gesproken maar over mensen die hun leven gegeven hebben voor hun land vrij te krijgen niet.In onze familie zijn dat er genoeg.

  • wim CLAES

    wat hebben onze voorouders allemaal uitgevreten? ik weet het niet , maar ik ga me niet schuldig voelen noch beschaamd mocht dit niet correct gewest zijn, ik had daar geen enkele invloed op. hopelijk wordt het geld eerlijk verdeeld onder alle slachtoffers. want daar loopt het grondig mis.

Lees meer