3 Stephen Hawking.
EPA Stephen Hawking.

Stephen Hawking: "Iemand tegen zijn wil in leven houden is de ultieme vernedering"

In een interview met BBC bekent kosmoloog Stephen Hawking (73) dat hij voor geassisteerde zelfmoord zou kiezen als hij te veel zou lijden, geen productief leven meer zou kunnen leiden of een te grote last zou zijn voor familieleden. "Iemand tegen zijn wil in leven houden is de ultieme vernedering", getuigt Hawking, die gelukkig gebrand is op het verder ontrafelen van het universum vooraleer hij ooit sterft.

Het is niet de eerste keer dat Stephen Hawking het recht op euthanasie verdedigt. Vorig jaar steunde hij, net als Desmond Tutu, een wetsvoorstel dat dokters in staat stelt een dodelijke dosis medicatie voor te schrijven voor terminale patiënten die minder dan een half jaar te leven hebben. Vandaag is 'geassisteerd sterven' nog illegaal in het Verenigd Koninkrijk.

Zelfmoordpoging
Hawking onhulde ook dat hij zich in de jaren 80 van het leven probeerde te beroven door te stoppen met ademen. "De reflex om naar adem te happen was echter te sterk", getuigt hij. Momenteel leeft de befaamde natuurkundige zonder pijn. Soms kampt hij wel met ongemakken omdat hij zelf niet in staat is om zijn lichaamshouding aan te passen.

"Ik zou vervloekt zijn als ik sterf vooraleer ik nog veel meer kan ontrafelen van het universum", besluit Hawking, wiens leven recent verfilmd werd in de 'The Theory of Everything'.

3
ANP

We laten dieren niet lijden, waarom mensen dan wel?

Stephen Hawking
3
BELGA

Lees meer