Survival International

Stiekeme beelden van man van geïsoleerde stam die machete van houthakkers vindt

In het Braziliaanse regenwoud werden beelden gemaakt van een man van de Awá, het meest bedreigde volk ter wereld dat afgezonderd van de buitenwereld leeft. Daarop is te zien hoe de man een machete besnuffelt die vermoedelijk door houthakkers in het struikgewas werd achtergelaten. De makers van de beelden willen de precaire situatie van inheemse volken zoals de Awá onder de aandacht brengen. Hun leefomgeving wordt immers ernstig bedreigd door illegale houtkap, mijnwerkers en drugssmokkelaars.

De beelden werden gemaakt door een lid van de Guajajara, een naburige stam die strijd voor de bescherming van een van de laatste stukjes ongerept regenwoud in Maranhão, een zwaar ontboste staat in het noordoosten van Brazilië. 

Op de opmerkelijke beelden is te zien hoe een man met een speer in bloot bovenlijf een machete bestudeert die werd achtergelaten in het struikgewas. Hij wordt vervolgens achterdochtig en slaat dan op de vlucht met een andere jager wanneer hij beseft dat hij bespied wordt.

Volgens Survival International zijn de
 Awá het meest bedreigde volk ter wereld, omdat illegale houthakkers hun territorium en dat van andere inheemse stammen binnendringen. Dat leidt soms tot gewelddadige confrontaties waarbij de stamleden gedood worden. Veel leden van de gemeenschap zagen zich genoodzaakt om het dorp te verlaten, maar anderen kiezen ervoor om in afzondering te blijven leven. Ondertussen bevinden de houthakkerskampen zich al op de grens van het territorium van de Awá, zegt Survival International.

Genocide dreigt

“Deze video is verder bewijs dat de afgezonderde Awá echt bestaan. Een blik op een satellietfoto toont hoe gevaarlijk hun situatie is. Houthakkers hebben veel van hun familieleden vermoord en uit het would verdreven”, zegt Stephen Corry, directeur van Survival International. “President Bolsonaro en zijn vrienden in de houtindustrie willen niets liever dan dat degenen die nog overleven geëlimineerd worden. Enkel een wereldwijde verontwaardiging staat tussen hen en een genocide.” 

Assimilatie onder Bolsonaro

Brazilië telt meer dan 850.000 inheemse inwoners, die samen minder dan 1 procent van de totale bevolking uitmaken. Ze wonen in reservaten die ongeveer 13 procent van de totale oppervlakte van Brazilië beslaan. Volgens Jair Bolsonaro, de huidige extreemrechtse president van Brazilië, is dat te veel land voor te weinig mensen en hij heeft beloofd om de grenzen van sommige reservaten te herbekijken. Bovendien leven de inheemse volken in armoedige toestanden, zegt hij. Daarom wil Bolsonaro dat ze assimileren door grootschalige landbouwoperaties en mijnoperaties toe te staan in de reservaten.

Bolsonaro, een voormalige legerkapitein, werd in oktober verkozen met de steun van de Braziliaanse landbouwsector die toegang wil krijgen tot meer land en een afgezwakte milieuwetgeving. Daarnaast willen boeren ook dat de president de wapenwetgeving versoepelt.

Hun eisen vielen bij Bolsonaro niet in dovemansoren. Op 1 januari ontmantelde hij FUNAI, de Nationale Stichting voor de Indianen (Funai) die toezag op bescherming van de inheemse bevolking in Brazilië. De bevoegdheid voor de afbakening van de gronden die aan de inheemse bevolking worden toegekend, werd overgeheveld naar het ministerie van landbouw dat ijvert voor de belangen van de boeren.

60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Verhaegen ivo

    Als je geen benul hebt van stammen uit t Amazoneregenwoud zwijg dan, je kan jezelf niet belachelijker maken dan beginnen over baard/haargroei en die vergelijken met Europeanen. Naburig is niet zoals hier Vlaanderen n zakdoek groot een paar km , daar rekenen ze met 100 km ipv 1km . Wegen zijn er in dat gebied niet, je moet je weg in t oerwoud hakken met n machete. Als je denkt dat iemand je bespiedt met n telelens en ziet hem niet weet je niet wanneer je in zijn lens kijkt , moeilijk hé

  • Reynilde Vernaeve

    goed kijken jongens, die man heeft kroeshaar. Zuid-Amerikaanse stammen hebben bijna of geen gezichtsbeharing nog lichaamsbeharing. Hun kapsel is meestal ook goed onderhouden, een mooi rond kopje of vlechtjes.

Lees meer