3 Het mausoleum in Valle de los Caidos is nog altijd een bedevaartsoord voor aanhangers van de dictator.  De man links aan de falangistische vlag maakt de fascistische groet. (foto uit augustus 2019).
EPA Het mausoleum in Valle de los Caidos is nog altijd een bedevaartsoord voor aanhangers van de dictator. De man links aan de falangistische vlag maakt de fascistische groet. (foto uit augustus 2019).

Stoffelijke resten Franco mogen weggehaald uit mausoleum

Het Spaans Hooggerechtshof heeft vandaag het licht op groen gezet voor het opgraven van de stoffelijke resten van dictator Francisco Franco (1892-1975). De socialitische regering wou die resten overbrengen van een staatsmausoleum naar een minder controversiële plaats. Maar de nabestaanden van de dictator waren daartegen in het verweer gekomen.

De regering had voorzien het lijk op te graven, maar is daaromtrent in een fel juridisch gevecht verwikkeld met nabestaanden van de dictator die Spanje tussen 1939 en 1975 met harde hand heeft geleid. Hij ligt begraven in het mausoleum in Valle de los Caidos, 66 kilometer ten westen van Madrid.

De regering van de socialist Pedro Sanchez had van bij haar aantreden in juni 2018 gezegd dat ze het stoffelijk overschot van Franco zou weghalen uit dat mausoleum. Bedoeling is de dictator te herbegraven op een discreter kerkhof ten noorden van Madrid, waar zijn vrouw ter aarde is besteld.

De nabestaanden waren daarover niet te spreken en wilden enkel een bijzetting in een familiegraf in de Almudena-kathedraal in Madrid. Maar de regering wou dit in ieder geval niet, uit vrees dat het een bedevaartsoord voor aanhangers van Franco zou worden.

In juni had het Hooggerechtshof, de hoogste rechtsinstantie van Spanje, reeds beslist bij wijze van voorlopige maatregel en in afwachting van een beslissing ten gronde, het opgraven van het stoffelijk overschot op te schorten.

Het Hooggerechtshof liet dinsdag in een communiqué weten dat de zes leden unaniem het bezwaar van de nabestaanden “in zijn geheel” hebben afgewezen.

Premier Sanchez gewaagde op Twitter van een “grote overwinning van de Spaanse democratie” want zijn regering heeft zich “altijd laten leiden” door de wil van het volk “om het lijden van de slachtoffers van het franquisme te herstellen”.

3 Het praalgraf van  Francisco Franco (1892-1975) binnenin het mausoleum.
AP Het praalgraf van Francisco Franco (1892-1975) binnenin het mausoleum.
3 Ieder jaar op 18 november herdenken falangisten aan het mausoleum de dood van de dictator. Ze laten het niet na om hierbij de fascistische groet te brengen.
REUTERS Ieder jaar op 18 november herdenken falangisten aan het mausoleum de dood van de dictator. Ze laten het niet na om hierbij de fascistische groet te brengen.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rob jamers

    Laat hem rusten

  • patrick vanherberghen

    Symbooldossier vanwege een regering die mij dunkt toch wel andere katten te geselen heeft. Buiten polarisatie gaat dit niks positiefs meebrengen.

Lees meer