4 De schade in de Spaanse kustplaats Calpe is aanzienlijk.
RV De schade in de Spaanse kustplaats Calpe is aanzienlijk.

Storm houdt lelijk huis in Spaanse vakantieplaats Calpe, Vlamingen getuigen: “In negen jaar nog nooit meegemaakt”

De storm Gloria heeft vandaag en gisteren lelijk huis gehouden in Spanje. In het hele land vielen al drie doden. Ook in de kustplaats Calpe, waar veel Vlamingen een tweede verblijf hebben, is de schade groot na de passage van een vloedgolf.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Calpe is een van dé toeristische trekpleisters van de Costa Blanca, gelegen in het oosten van Spanje. Veel landgenoten hebben er een tweede verblijf. Net als in meer dan 100 andere steden en gemeenten in Spanje werden scholen vandaag gesloten door het noodweer, de bewoners van Calpe werd gevraagd om voorzichtig te zijn, zo schrijft de lokale nieuwssite Calp Digital. De zware materiële schade aan de dijk en commerciële gebouwen zal de komende dagen opgemeten worden. Burgemeester Ana Sala heeft bij de overheid gevraagd om het gebied tot “rampgebied” uit te roepen.

“Het stormweer begon gisterenavond en heeft vannacht lelijk huis gehouden. Op de dijk is alles kapot, terrassen zijn weggespoeld en winkels liggen vol met zand. Ook zijn alle muren van de dijk weggeblazen, overal liggen bomen omver en werden speeltuinen weggespoeld”, legt Martine Vanden Eede uit. Ze overwintert met haar partner Freddy Depaepe al negen jaar in Calpe. Hun appartement ligt op 500 meter van La Fossa-strand, waar de schade het grootst is. “Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. We hebben zelf water binnen gekregen in ons appartement, gelukkig zonder veel erg.” “Vannacht was er code rood afgeroepen. Normaal verwachten ze nog slecht weer, maar misschien niet meer zo erg”, aldus Martine nog.

Nederlands gezin meegesleurd door golf

Hulpdiensten roepen al een tijdje op het gevaar vooral niet op te zoeken en zoveel mogelijk binnen te blijven. Een advies dat door een Nederlands gezin in Calpe niet is opgevolgd. Vijf leden van het gezin werden er vandaag meegesleurd door een golf toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten. 

Getuigen sloegen direct alarm bij de hulpdiensten. Die waren binnen enkele minuten ter plekke en brachten het gezin naar het ziekenhuis, meldt de Spaanse krant Información. Een van de slachtoffers heeft volgens Spaanse media een been gebroken. De overige gezinsleden zijn lichtgewond geraakt.

In totaal drie doden in Spanje

Storm Gloria ging niet alleen gepaard met stormweer, maar ook met zware sneeuwval en extreme hoeveelheden neerslag. In meer dan 30 provincies is alarmfase rood van kracht.

In totaal zijn in heel Spanje vandaag en gisteren al drie mensen omgekomen door het noodweer. Een man overleed in de plaats Ávila nadat hij op zijn hoofd werd geraakt door een rondvliegende dakpan. Een andere man kwam in de provincie Asturië om het leven toen hij werd aangereden terwijl hij zijn sneeuwkettingen aan het bevestigen was. Ook een dakloze vrouw stierf door het stormweer, zij bezweek in een park in Gandia, onder Valencia, tijdens haar slaap.

Luchthaven gesloten

Door de storm werd ook de luchthaven van Alicante-Elche grotendeels gesloten, bijna 200 vluchten werden geschrapt. In de provincie Valencia werden windstoten tot 115 kilometer per uur opgemeten, er werden golven van 8 meter hoog geregistreerd. Langs de kust en in de binnenlanden rond Alicante en Valencia kan de komende dagen een pak sneeuw van 20 centimeter vallen.

4 Hoge golven beuken in op het stadje Nules in de provincie Castellon.
EPA Hoge golven beuken in op het stadje Nules in de provincie Castellon.
4 Ook in het stadje Javea in de provincie Alicante is er veel schade.
EPA Ook in het stadje Javea in de provincie Alicante is er veel schade.
4
AFP

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Louis Sels

    Wij wonen in Guardamar(Alicante). Het was helemaal niet erg. Veel geblaat op TV maar weining wol

  • Stefaan Van Reeth

    @Robert Rich: we zitten al 37jaar in Denia en nooit hebben we dit meegemaakt op zulke schaal. In 2019 zijn er ook 2 zware stormen geweest maar dit was nog een ander verhaal. Te verstaan voor Spanje ....wij hebben ook Dean gehad in Mexico en Irma op Saint-Barthelemie, natuurlijk zijn dat nog andere kalibers maar voor onze regio was Gloria een zeer stevige zware storm. Ik kan je meegeven dat buren ons om 1uur ‘s nachts berichten stuurden en dat is niet om ons goede avond te wensen maar uit angst.

Lees meer