9 Grote drukte in de parken van Amsterdam
EPA Grote drukte in de parken van Amsterdam

Stralend weer leidt tot grote drukte op stranden en parken in Nederland: politie moet ingrijpen

Onze noorderburen zijn massaal op pad gegaan met dank aan het mooie weer. Maar anderhalve meter afstand houden, was er niet overal bij. De politie moest op sommige plekken mensen wegsturen of parken afsluiten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Er ontstonden al vroeg op de dag files richting de stranden op Hemelvaartsdag. Onder meer de Zeeuwse stranden stroomden vol vanmiddag.

De Veiligheidsregio Zeeland zag zelfs zich genoodzaakt een oproep te doen om niet meer naar Zeeland te komen. De files waren kort daarna opgelost, maar de stranden boden toch al snel een behoorlijk zomers beeld met veel drukte.

9 Drukte op het Quackstrand bij Hellevoetsluis op Hemelvaartsdag. Vanwege het mooie weer trekken mensen op hun vrije dag richting de Nederlandse stranden.
ANP Drukte op het Quackstrand bij Hellevoetsluis op Hemelvaartsdag. Vanwege het mooie weer trekken mensen op hun vrije dag richting de Nederlandse stranden.

Op sommige plaatsen lukte het de zonaanbidders nog aardig om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, maar niet overal. Op de dijk bij Westkapelle stonden tientallen campers en auto’s zij aan zij geparkeerd. Beverwijk sloot de weg naar het strand bij Wijk aan Zee af.

Een zelfde aanblik op het strand van Scheveningen. De toegangswegen naar het strand werden evenwel niet afgesloten, maar het was wel aan de drukke kant. Toch kon de 1,5 meter afstand goed in acht worden genomen. “Ben je van plan om naar het strand te gaan? Houd dan altijd 1.5 meter afstand tot anderen. Vermijd drukke gebieden en keer om indien nodig. Alleen samen krijgen wij corona onder controle”, riep de politie van Scheveningen op. De hasthtag #Scheveningen was de hele dag trending op Twitter. Over de meningen of de drukte verantwoord was, waren de meningen op social media verdeeld.

9 Drukte op het strand van Scheveningen op Hemelvaartsdag.
ANP Drukte op het strand van Scheveningen op Hemelvaartsdag.

Veel toegangswegen naar de stranden werden in de loop van de dag afgesloten. De diverse gemeenten en veiligheidsregio’s riepen nogmaals op het strand te mijden.

Amsterdamse parken

De politie heeft in de Amsterdamse parken mensen moeten wegsturen vanwege de drukte. Park Somerlust is zelfs volledig ontruimd omdat er geen afstand gehouden kon worden. In het park aan de Amstel, waar ruimte is voor maar een paar honderd mensen, kon ook geen 1,5 meter afstand gehouden worden. Daarom werd eveneens besloten het hele park te ontruimen.

9 Drukte bij Park Somerlust in Amsterdam.
ANP Drukte bij Park Somerlust in Amsterdam.

Het ging er wel gemoedelijk aan toe en er werden niet massaal boetes uitgeschreven. Kort daarvoor werd via de luidsprekers van een voorbijrijdend politiebusje al gewaarschuwd voor een boete.

De stad waarschuwde rond 15.00 uur ook voor drukte in het Vondelpark, op het Marineterrein en bij de Bogortuin. Ook op het Marineterrein werd ingegrepen en alle bezoekers werden verzocht het terrein te verlaten. Op een speciale onlinekaart worden met stippen drukke plaatsen aangegeven.

9 Drukte bij Park Somerlust in Amsterdam. Het is zomers weer op Hemelvaartsdag, en ondanks dat de horeca nog dicht is vanwege de coronamaatregelen gaan veel mensen naar buiten.
ANP Drukte bij Park Somerlust in Amsterdam. Het is zomers weer op Hemelvaartsdag, en ondanks dat de horeca nog dicht is vanwege de coronamaatregelen gaan veel mensen naar buiten.

De toegangswegen naar de Galderse Meren, bij Breda, zijn ook afgesloten en ook de Asterdplas is niet meer toegankelijk voor bezoekers. Bij de plas waren aan het begin van de middag zo’n 500 à 600 mensen. De mensen die moeten omkeren, reageren over het algemeen begripvol en gelaten.

9 Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.
ANP Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.

Het was deze Hemelvaartsdag in Nederland op een aantal plekken echt veel te druk. Maar op andere plaatsen was best nog ruimte, zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Hij waarschuwde dat mensen niet allemaal de van oudsher bekende plekken moeten opzoeken om te recreëren, “dat zal deze zomer echt anders zijn dan toen er nog geen coronacrisis was”.

“Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen”, aldus Bruls. Net als donderdag zullen dan plekken “worden afgesloten of ontruimd”.

9 Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.
ANP Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.
9 Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.
ANP Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.
9 Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.
ANP Handhavers en politie ontruimen Park Somerlust in Amsterdam vanwege de te grote drukte.

Lees ook: 

België praat met buurlanden over ‘reisbubbel’, maar ook deze grenzen gaan wellicht open (+)

Nu de zomerse dagen eraan komen: wat mag wel en wat mag niet? De coronaregels in 12 verschillende situaties (+)

23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Vele mensen evolueren naar de aanvaarding dat het risico besmet te worden moet genomen worden. Mensen die dat risico niet willen of kunnen nemen, zullen zich dus gescheiden moeten houden van die massa. Daar komt het eigenlijk op neer.

  • Annemie MAES

    Ik ben het eens met Stefan Crama. We moeten kunnen leven en niet in gevangenschap. Veiligheid is ok maar overdrijven is er wel iets teveel aan zeker !

Lees meer