2 Aanvankelijk beweerden de autoriteiten dat er geen radioactieve straling was vrijgekomen bij het incident.
REUTERS Aanvankelijk beweerden de autoriteiten dat er geen radioactieve straling was vrijgekomen bij het incident.

Stralingsniveau bij ongeluk op Russische militaire testsite tot 16 keer te hoog, burgers moeten dorp verlaten

De Russische regering heeft bekendgemaakt dat de stralingsniveaus bij het dodelijke ongeluk op de militaire basis nabij de stad Severodvinsk tot 16 keer hoger waren dan de norm. Aanvankelijk beweerden de autoriteiten dat er geen radioactieve straling was vrijgekomen bij het incident.

"In zes van de acht sensoren in Severodvinsk werd een overmaat aan gammastraling van 4 tot 16 keer hoger dan normaal gedetecteerd", zei de federale milieuwaakhond Rosgydromet in een persbericht. Ook zegt Rosgydromet dat de stralingsniveau's in de namiddag van het incident weer snel naar normaal waren gedaald.

Vijf medewerkers kwamen op 8 augustus om het leven toen een raketmotor op de militaire site Njonoska tot ontploffing kwam. Experten vermoeden dat het gaat om een experimentele, nucleair aangedreven kruisraket ‘Boerevestnik’ die door de NAVO de naam “Skyfall” heeft gekregen, zo bericht de Amerikaanse krant Washington Post. 

Kort na het incident berichtten de Russische media dat er geen hoog stralingsniveau was gemeten. Desondanks zagen apotheken in de buurt een stijging van de verkoop van jodiumtabletten, die worden gebruikt om stralingsziekte tegen te gaan. 

De vijf overleden medewerkers en de drie overlevenden werden geëerd met de Orde voor Dapperheid, meldt Russisch staatspersbureau TASS.

Dorp verlaten

De Russische autoriteiten hebben de ongeveer 450 inwoners van het nabijgelegen Njonoksa ondertussen dringend aanbevolen hun dorp te verlaten, nu in de buurt werkzaamheden plaatsvinden na het ongeluk met de raketmotor. “We hebben een kennisgeving ontvangen over de geplande activiteiten van de militaire autoriteiten. In dit verband is de inwoners van Njonoksa gevraagd om het grondgebied van het dorp te verlaten vanaf 14 augustus”, aldus het stadsbestuur van Severodvinsk. Volgens lokale media zal een speciale trein hen woensdagochtend gedurende twee uur wegvoeren uit het dorp. Anderen zouden het bos buiten het dorp ingaan, in plaats van de trein te nemen, klinkt het nog.

“We kregen een melding van het bestuur van de site van Njonoksa over de geplande activiteiten van de militaire autoriteiten. In verband daarmee is aan de inwoners van Njonoksa voorgesteld om het grondgebied van het dorp te verlaten vanaf 14 augustus”, zo citeert Interfax een woordvoerder van het stadsbestuur. Het zou gaan om een maatregel die in het verleden al is getroffen.

Volgens Igor Orlov,  de gouverneur van de regio Archangelsk , waartoe Njonoska en Severodvinsk behoren, gaat het niet om een evacuatie maar om een “geplande maatregel”.

2
REUTERS

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patriek Bruurs

    Als de meters en de metingen kloppen in Rusland, komt 1 uur vliegen met 6 uur daar verblijven. Dan zal het allemaal wel meevallen

  • michael glingani

    Als ge denkt dat de Amerikanen beter zijn heb je het mis hoor, die zijn er tussen 2012 en 2016 8 kwijtgeraakt. En wat het nog erger maakt ze hebben er maar 6 terug gevonden.

Lees meer