2

Strijd tussen Iraaks leger en sjiitische milities breidt verder uit

De strijd tussen het Iraakse regeringsleger en milities van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr deint uit. Er zijn vandaag gevechten gemeld in de zuidelijke havenstad Basra, de voorstad Sadr City van de hoofdstad Bagdad en de centraal gelegen stad Karbala.

44 doden
Bij gevechten in de stad Koet, 170 km ten zuidoosten van Bagdad, zijn in de nacht van woensdag op donderdag volgens de plaatselijke politiechef Abdoel Hanin al-Amara 44 doden en 75 gewonden gevallen. Er waren veertig doden in de rangen van de opstandelingen en vier doden in de rangen van de politie. De gevechten zijn nu geluwd en de politie heeft weer controle over de wijken waar er strijd was in de nacht van woensdag op donderdag.

Aanvallen
Volgens een aanhanger van de beweging van Al-Sadr hebben in Sadr City gewapende Irakezen Amerikaanse soldaten aangevallen die toegangswegen tot de voorstad hadden afgegrendeld. Volgens een politiewoordvoerder hebben Amerikaanse legerhelikopters in Hillah, 100 km ten zuiden van Bagdad, op verzoek van het Iraakse leger, het zogenaamde Mahdi-leger van Moqtada al-Sadr aangevallen terwijl het tegen regeringstroepen vocht. Volgens officieel niet bevestigde berichten zijn daarbij 60 mensen gedood en 32 gewond. De doden vielen bijna allemaal binnen de sjiitische militie.

Personeel oliemaatschappijen
In veiligheidskringen luidde het dat bijna alle buitenlands personeel van in Basra opererende oliemaatschappijen de werkplek heeft verlaten, nadat twee Nepalese veiligheidsmensen door extremisten zijn omgebracht. Bij een bomaanslag op de politiechef van de havenstad zijn drie van zijn lijfwachten omgekomen, terwijl generaal Abdoel Dzjalil Chalaf zelf ongedeerd bleef.

Soldaten gedood
Volgens het Amerikaanse leger hebben opstandelingen woensdag in Bagdad twee Amerikaanse soldaten gedood. Bij de explosie van een van op afstand ontstoken bom is volgens de politie in de noordelijke oliestad Kirkoek een officier van de Koerdische geheime dienst omgebracht. Zes andere leden van zijn patrouille zijn gewond. (dpa/afp/ka)

2

Lees meer