THINKSTOCK

Student (20) opgepakt die aanslag plande in New York

In de Verenigde Staten is een student opgepakt die van plan zou geweest zijn om in New York een bom te laten afgaan. De man, met de Amerikaanse nationaliteit, zou sympathieën hebben voor terreurorganisatie IS, berichten lokale media.

De 20-jarige Munther Omar Saleh werd al op 7 juni opgepakt maar zijn arrestatie raakte pas dinsdag bekend. Hij zou geprobeerd hebben agenten aan te vallen, die hem schaduwden. De man zou ook openlijk steun hebben betuigd aan de Islamitische Staat (IS), onder meer in een aantal tweets.

Saleh verscheen afgelopen zaterdag voor de rechtbank. Uit de gerechtelijke documenten blijkt dat hij "voorbereidingen heeft getroffen om een explosief te laten afgaan in de metro van New York", aldus CNN. De man zou op het internet gezocht hebben naar informatie rond wapens en hoe de politie te misleiden.

Over de precieze omstandigheden van de geplande aanslag, werd geen informatie vrijgegeven.

De FBI heeft de jongste weken al meerdere arrestaties uitgevoerd, uit vrees dat IS-sympathisanten aanslagen zouden gaan plegen in de VS. De verhoogde waakzaamheid geldt sinds de mislukte aanval van twee IS-aanhangers op een conferentie in Texas waar ook de Nederlandse politicus Geert Wilders aanwezig was.

Lees meer