2 Krystal Browitt kwam maandag om het leven bij de uitbarsting van de vulkaan op White Island.
Facebook Krystal Browitt kwam maandag om het leven bij de uitbarsting van de vulkaan op White Island.

Studente (21) die op cruise verjaardag vierde met familie is eerste geïdentificeerde slachtoffer van vulkaanramp

De Australische Krystal Browitt is het eerste geïdentificeerde slachtoffer van de vulkaanuitbarsting op White Island in Nieuw-Zeeland. De jonge vrouw uit Melboure stierf tijdens een reis met haar familie waar ze net haar 21ste verjaardag vierde. De politie maakte vandaag de namen van nog vier andere slachtoffers bekend. Het gaat om een 24-jarige man uit Nieuw-Zeeland, twee Australische vijftigers en een 15-jarig meisje uit Australië. Dat meldt de New Zealand Herald vandaag.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Militaire specialisten konden gisteren zes lichamen bergen in een zorgvuldig geplande bliksemoperatie. Een van die slachtoffers was dus de jonge vrouw uit Melbourne die volgens verschillende media diergeneeskunde studeerde. De politie van Nieuw-Zeeland kon haar als eerste identificeren.

Browitt was samen met haar ouders en zus op een 13-daags cruise, maar die droomreis draaide uit op een nachtmerrie. Terwijl haar moeder achterbleef op het cruiseschip, maakte de drie gezinsleden die noodlottige maandag samen een excursie naar het vulkaaneiland.

Haar vader Paul en oudere zus Stephanie (23) zijn zwaargewond opgenomen in een ziekenhuis. Haar vader liep brandwonden op, haar zus wordt in coma gehouden. Nog volgens The Daily Mail vechten beiden nog voor hun leven.

2 Duikers van de Nieuw-Zeelandse politie zetten vandaag hun zoektocht naar de vermisten voort.
AP Duikers van de Nieuw-Zeelandse politie zetten vandaag hun zoektocht naar de vermisten voort.

“De identificatie is een lang en complex proces en we werken zo snel mogelijk om geliefden terug te brengen bij hun families”, zegt politiewoordvoerder John Tims. “Het zou onvergeeflijk zijn als we fouten zouden maken bij de identificatie.”

Reddingswerkers keren terug

Een nieuwe zoektocht naar de twee mensen die nog altijd worden vermist na de vulkaaneruptie op White Island heeft zondag niets opgeleverd. Dat laat de Nieuw-Zeelandse politie weten. Politie en andere hulpdiensten zochten 75 minuten op een plek waar een van de lichamen zich zou bevinden. “We hebben in dat gebied geen lichamen gevonden”, aldus een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie.

De twee nog vermiste mensen zijn waarschijnlijk Nieuw-Zeelanders, een reisgids en de kapitein van een toeristenboot. Volgens de politie is een van de vermiste lichamen in het water gezien. Duikers doorzochten vandaag nog tevergeefs het water rond het eiland, maar dat is sterk vervuild door de uitbarsting van stenen, lava en chemicaliën.

Vijftien mensen omgekomen

De uitbarsting van maandag vond plaats terwijl 47 toeristen en hun gidsen op het eiland waren. Zeker 15 mensen kwamen om, 31 anderen liepen ernstige brandwonden op. Maar liefst 27 van hen hebben op meer dan 70 procent van hun lichaam brandwonden. Uit een persconferentie bleek dat artsen extra donorhuid hebben gevraagd vanuit Amerika om de slachtoffers met de brandwonden te kunnen helpen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid liggen nog veertien gewonden in vier Nieuw-Zeelandse ziekenhuizen, onder wie tien in kritieke toestand. Dertien andere zijn voor verzorging naar Sydney en Melbourne in Australië overgebracht.

Premier Jacinda Ardern kondigde voor maandag een minuut stilte aan voor de slachtoffers.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer