3
EPA

Sulawesi nu ook getroffen door vulkaanuitbarsting

Op Sulawesi is nu ook een vulkaan uitgebarsten. De bijna 1.800 meter hoge Soputan spuwde as en rook zo’n vier kilometer de lucht in. Er zijn geen berichten over gewonden en ook het vliegverkeer zou geen hinder ondervinden. De autoriteiten waarschuwen wel voor mogelijke modderstromen in de buurt van de vulkaan.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De vulkaan Soputan ligt op 900 kilometer van de plaats waar de dodelijke aardbeving en tsunami plaatsvonden. De situatie daar is nog altijd dramatisch. Het waarschuwingsniveau wordt niet opgetrokken, maar "bewoners moeten alert zijn voor het gevaar van modderstromen, die kunnen volgen op een uitbarsting", klinkt het nog. De 1.785 meter hoge vulkaan spuwde in januari en februari 2016 voor het laatst as uit. 

Minstens 1.400 doden

Bij de aardbeving en tsunami afgelopen vrijdag op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker 1.407 doden gevallen. Dit heeft de rampenbestrijding meegedeeld. Het aantal gewonden is tot boven de 2.500 opgelopen. 

Bijna 200.000 mensen hebben nood aan dringende hulp, zegt het humanitair bureau van de Verenigde Naties. Over het aantal vermiste slachtoffers zijn geen cijfers. Naar schatting 66.000 huizen zijn vernield. Meer dan 70.000 Indonesiërs zijn dakloos.

De schade in het getroffen gebied in het noordwesten van het eiland is enorm. Het elektriciteitsbedrijf PLN heeft volgens de Jakarta Post laten weten dat de schade aan het netwerk in Palu veel groter is dan bij soortgelijke rampen in Atjeh op Sumatra (2004) en op Lombok (2018).

3
EPA

Hulpverleners gefrustreerd
De overlevenden lijden vooral onder een gebrek aan drinkbaar water en een tekort aan voedsel. Ook de stroom- en brandstofvoorziening is beperkt. De verzorging van gewonden loopt in het honderd. Heel wat hulpverleners zijn gefrustreerd over het gebrek aan hulpmiddelen. Ook hygiëne is een grote zorg, want het klimaat in Indonesië -warm en vochtig- verhoogt de kans op de uitbraak van ziektes.

In de stad Palu, die zwaar getroffen werd door de tsunami, moest de politie traangas inzetten om boze inwoners uiteen te drijven. De mensen gingen er aan het plunderen. Sommige gewonden zijn er geëvacueerd aangezien ziekenhuizen in de stad kampen met stroomstoringen. "De patiënten moeten behandeld worden, maar omdat er geen elektriciteit is, kan dat niet in Palu", zegt Bambang Sadewo, een soldaat die betrokken is bij de evacuatie. Er worden vijftien vliegtuigen ingezet om de gewonden over te brengen naar Makassar, de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi. Ook op de luchthaven van Palu worden mensen verzorgd op legerbedden.

Ondertussen begint noodhulp op het eiland aan te komen, hoewel het allemaal traag verloopt omdat de infrastructuur verwoest is. "De toevoer van voeding begint op gang te komen, maar wel nog niet op maximale snelheid", stelde president Widodo. "Brandstof en zware machines zijn ook in aantocht en de elektriciteit wordt hersteld. Maar dat vraagt tijd." Hij roept de slachtoffers en inwoners van Palu op om geduld te hebben.

3
EPA

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • claudio lugli

    rudolf jacobs ge zijt een zeveraar.als je nooit in indonesie geweest zijt kraam dan geen onzin uit.get a life .in jakarta staan moskee kathedraal en tempel gewoon naast mekaar.

  • Johan Blondeel

    Sommige Mensen denken tis ver van m'n bed , maar stel je in de plaats van deze mensen wat moet dat zijn als je alles kwijt bent, we zullen dan nog niet spreken over de doden. Hopen dat gno's het geld volledig daar besteden en niet beleggen zoals vroeger.

Lees meer