3 Bouterse krijgt veel steun na zijn terugkeer in eigen land.
Starnieuws/René Gompers Bouterse krijgt veel steun na zijn terugkeer in eigen land.

Surinaamse president Bouterse reageert op veroordeling decembermoorden: “Het is een politiek proces

De Surinaamse president Desi Bouterse reageerde voor het eerst op het vonnis van afgelopen vrijdag. Hij is wegens zijn betrokkenheid bij 15 moorden in december 1982 door de Krijgsraad veroordeeld tot 20 jaar cel. Op de luchthaven Johan Adolf Pengel werd de president juist als een held onthaald. Ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders hadden zich aan weerszijden van een rode loper opgesteld. Zo'n 1.500 mensen stonden hem al zingend en met vlaggen wapperend op te wachten bij de aankomsthal. 

“Het gaat erom hoe het spel gespeeld wordt, als we maar binnen recht en wet blijven”, aldus Bouterse tijdens de  persconferentie. “Het is een politiek proces. Ze proberen te bewijzen dat ik schuldig ben. Als je het gedaan hebt, kan ik me voorstellen dat het je wat doet. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd.” Bouterse bleef naar eigen zeggen met opzet wat algemeen in zijn antwoorden, op aanraden van zijn advocaat. Morgen buigen de president en zijn team zich over de verdere gang van zaken. Hij gaat sowieso in beroep tegen het vonnis.

Een ontspannen Bouterse toonde zich dus niet verrast. “Het politieke spel wordt zo openlijk gespeeld, dus het was duidelijk wat er zou komen.” De president toonde zich ook dankbaar voor de steun op het vliegveld. “Ik geloof niet dat er andere organisaties zijn die leden hebben met zoveel liefde voor hun organisatie”. Zijn aanhangers riepen massaal en luidkeels “We want Bouta”. Uren voor zijn aankomst stond er al een flinke file op de weg richting het vliegveld. De Nationale Democratische Partij (NDP), de politieke partij van Bouterse, had ongeveer 70 bussen geregeld waarmee de leden naar het vliegveld werden gebracht.

3 Bouterse wordt warm onthaald op de Surinaamse luchthaven.
Starnieuws/René Gompers Bouterse wordt warm onthaald op de Surinaamse luchthaven.

De oproep aan de NDP-leden om Bouterse massaal te verwelkomen, kwam vanuit China via een Whatsapp-voicebericht van Ingrid Bouterse-Waldring, echtgenote van de president. Daarin zegt ze dat “we natuurlijk allemaal ondersteboven zijn, maar de president iedereen vraagt om zich rustig te houden tot hij terug is. Jullie zien natuurlijk dat het een politieke uitspraak is, maar laat niemand zomaar allerlei dingen gaan doen’’, aldus de presidentsvrouw.

“Mobiliseren”

Tijdens een spoedbijeenkomst vrijdagavond hebben de partijbesturen opdracht gekregen mensen te “mobiliseren”. “Wij verwachten van u als leidinggevende van uw wijk, ressort of district dat u de mobilisatie inzet, dat is de kracht van de NDP. Wij gaan onze voorzitter een daverend welkom geven’’, zei vicevoorzitter Ramon Abrahams.

Abrahams roept de leden op zich, voor het moment, fatsoenlijk te blijven gedragen. “Ik doe een beroep op jullie om ons nu nog correct te gedragen.” Ook waarschuwt hij voor personen die de “integriteit van de partij, de voorzitter en het land willen aantasten”. “Dan bent u regelrecht bezig om vijandig te zijn tegen de NDP en u moet ons niet dwingen om dingen te doen die we niet graag willen doen.’’

Irvin Kanhai, de advocaat van Bouterse, maakte op de Surinaamse radiozender SRS bekend dat er beroep wordt aangetekend tegen het vonnis van de Krijgsraad. Volgens Kanhai is er sprake van een politiek proces. De procedure kan nog jaren duren, in de tussentijd hoeft de president niet de cel in. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
3 De Surinaamse president Desi Bouterse tijdens een ontmoeting met de Chinese premier Li in Beijing. Bouterse keert zondagochtend terug van zijn bezoek aan China.
EPA De Surinaamse president Desi Bouterse tijdens een ontmoeting met de Chinese premier Li in Beijing. Bouterse keert zondagochtend terug van zijn bezoek aan China.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Geerts

    1500 zijn voor Bouterse maar 485.000 zijn tegen hem. Het land is met hem aan het hoofd heel ver in de dieperik gezakt. Laat jullie niet vangen door de 1500 medewerkers en vriendjes van Bouterse die hem stonden op te wachten aan de luchthaven. Ja, ik ken Suriname, was er 3 x en de mensen leven echt in armoede.

Lees meer