4 Toeristen maken foto's in Sydney terwijl ze mondmaskers dragen.
AFP Toeristen maken foto's in Sydney terwijl ze mondmaskers dragen.

Sydney gehuld in dikke rook door tientallen bosbranden in New South Wales

Door hoge temperaturen en wind in de Australische staat New South Wales, waar nog steeds tientallen bosbranden woeden, is de stad Sydney opnieuw gehuld in een dikke rook. Ook de zichtbaarheid is er slecht.

Verwacht wordt dat de rook door de wind zich in de loop van de namiddag naar het zuiden zal verplaatsen, maar helemaal zal hij niet verdwijnen.
Ook de gebouwen van de lokale brandweer ten westen van Sydney waren gehuld in rook, waardoor de alarmen afgingen. De gebouwen moesten kort ontruimd worden.

De weersvoorspellingen bieden weinig hoop want er worden temperaturen boven de 40 graden verwacht, net als stevige winden en een lage luchtvochtigheid. Die combinatie kan de bosbranden nog aanwakkeren.

4 Bondi Beach gehuld in een deken van rook.
EPA Bondi Beach gehuld in een deken van rook.

Kwetsbare mensen

De giftige lucht heeft vooral een invloed op kwetsbare mensen, zoals ouderen die al kampen met problemen aan de luchtwegen en het hart.

Zo'n 2.000 brandweerlieden strijden momenteel tegen de meer dan 80 bosbranden die woeden in de staat, waaronder ook de "megabrand" ten noordwesten van Sydney. 

4 Het Opera House in een deken van rook.
EPA Het Opera House in een deken van rook.
4 Een verkeersregelaar met een mondmasker in Sydney.
AFP Een verkeersregelaar met een mondmasker in Sydney.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Raymond De Ridder

    Moest dan hier voorvallen, onze politiekers zouden een lez zone invoeren.

  • ruud van rooy

    Goed dat wij Op de Brusselse ring 100 km gaan rijden voor minder CO2-uitstoot

Lees meer