2 Een ziekenhuis in Damascus, de hoofdstad van Syrië.
AFP Een ziekenhuis in Damascus, de hoofdstad van Syrië.

Syrië eist einde van internationale sancties vanwege coronavirus

Syrië heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie opgeroepen hun sancties tegen de regering in Damascus onmiddellijk op te heffen vanwege de verspreiding van het coronavirus. 

Door vast te houden aan die beperkende maatregelen, zijn de bondgenoten mee verantwoordelijk voor elk slachtoffer van de pandemie in Syrië, omdat ze de inspanningen voor een indamming van het virus in de weg staan, luidt het. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over “eenzijdige” en “illegale” sancties.

Syrië heeft vooralsnog geen melding gemaakt van een coronageval. Hulporganisaties hebben wel al gewaarschuwd dat het virus een groot gevaar zou kunnen zijn voor de miljoenen vluchtelingen in het land.

2
AFP

Handelsbeperkingen

De sancties tegen het regime van Bashar al-Assad zijn er gekomen omdat de Syrische president wordt verdacht van schendingen van de mensenrechten. Het gaat onder meer om handelsbeperkingen, het blokkeren van rekeningen en een inreisverbod. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de Syrische economie in een zware crisis zit. De wederopbouw van vernielde gebieden loopt vertraging op.

Een trouwe bondgenoot van de internationaal sterk geïsoleerde regering in Damascus is Iran, zelf het slachtoffer van sancties en vooral ook zwaar getroffen door de coronacrisis, met momenteel 11.413 actieve besmettingen en een totaal van 1.284 doden.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bram Heijliger

    Hoe durven mensen hier te zeggen dat we dit als westen niet moeten doen? Wij jagen straks miljoenen mensen de dood in als we dit zo houden...wat een zelfzuchtige reacties. En dat terwijl we elkaar in de wereld elkaar nu allemaal nodig hebben.

  • Jef Denijs

    Vooral niet doen ! Ook niet tegen Iran.

Lees meer