A.A.

Syrische vluchteling steekt zichzelf in brand in Grieks detentiekamp

Een Syrische 29-jarige vluchteling is in kritieke toestand nadat hij zichzelf gisteren met benzine overgoot en in brand stak in het detentiekamp voor asielzoekers op het Griekse eiland Chios. De man liep brandwonden op 85 procent van zijn lichaam op. Ook de agent met wie hij even voordien een woordenwisseling had, liep brandwonden op.

In het migrantenkamp Vial op het Griekse eiland Chios had de man een woordenwisseling met een agent, die de man nog vastgreep om de wanhoopsdaad te proberen verhinderen.

De vluchteling, die naar verluidt vorige week op Chios aankwam, werd opgenomen in het lokale ziekenhuis en zal naar verwachting overgebracht worden naar de hoofdstad Athene voor verdere behandeling.

Zelfmoord in Piraeus
Ook de agent raakte gewond in het incident en liep brandwonden op 7 procent van zijn handen en 3 procent van zijn gezicht op. Ook hij zal naar Athene overgevlogen worden.

Drie dagen eerder pleegde een andere Syrische vluchteling zelfmoord in de haven van Piraeus, nabij Athene. Volgens de Griekse kustwacht gaat het om een 25-jarige man die zich maandag verhing.

Naar schatting 62.000 vluchtelingen en migranten zitten momenteel vast in Griekenland na de sluiting van de Balkanroute vorig jaar en de omstreden vluchtelingendeal tussen Turkije en de Europese Unie van maart vorig jaar (lees verder onder de video)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens dat akkoord moeten vluchtelingen die na 20 maart 2016 op Griekenland aankwamen in detentiecentra op vijf eilanden waaronder Chios, vastgehouden worden en naar Turkije gedeporteerd worden indien hun asielaanvraag wordt geweigerd.

Spanningen
Dat proces verloopt traag omdat de vluchtelingen in hun taal een complex asielsysteem moeten doorspartelen en omdat de procedure inconsistent wordt toegepast. Een en ander zorgt voor grote spanningen in heel Griekenland. Volgens mensenrechtengroeperingen zijn de levensomstandigheden in de kampen bovendien zo zwaar dat sommigen zich van het leven willen beroven of zichzelf verwonden.

"Veel asielzoekers en migranten die in Griekenland stranden en vastzitten op de eilanden, zien hun mentale toestand achteruitgaan door hun leefomstandigheden en het klimaat van onzekerheid over wat met hen zal gebeuren", stelt Eva Cosse, Griekenlandspecialist bij Human Rights Watch.

Hulporganisaties en humanitaire organisaties stellen dat de problemen op het vlak van mentale gezondheid zorgwekkend zijn, in het bijzonder bij niet-vergezelde vluchtelingen die hun leven hebben geriskeerd voor een betere toekomst.

"Veel vluchtelingen uit Afghanistan, Irak en Syrië hebben foltering, schendingen van de mensenrechten en oorlogsmisdaden overleefd die traumatiserend kunnen zijn", stelt Roland Schoenbauer, woordvoerder van het vluchtelingenagentschap van de VN in Griekenland.

Lees meer