Een Syrische vluchtelinge met haar zoontje in Kos.
AP Een Syrische vluchtelinge met haar zoontje in Kos.

Syrische vluchtelingen welkom in Slowakije voor opvang... behalve moslims

Slowakije wil alleen christelijke vluchtelingen uit Syrië opvangen. Moslims zijn niet welkom. Ze zouden zich niet thuis voelen. "We hebben geen enkele moskee, dus hoe kunnen ze integreren als ze het hier niet leuk vinden?'', verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bratislava tegen de BBC. Volgens een woordvoerder is het niet discriminerend.

EU-land Slovakije wil wel vluchtelingen opnemen, maar blijkbaar dus enkel als die christelijk zijn. Bij het contingent asielzoekers dat het Midden-Europese land de volgende twee jaar wil ontvangen, mogen geen moslims zijn. Dat zei de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Bratislava, Ivan Netik, in een interview met de Britse zender BBC. Netik hoedde zich ervoor racistische of discriminatoire redenen daarvoor te geven.

Een officieel regeringsbesluit over een exclusieve opvang van christenen is er nog niet. Maar Netik is niet de eerste Slovaakse politicus die zich tegen moslimvluchtelingen uitspreekt. Eerder spraken minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak en premier Robert Fico zich in die zin uit, en zonder naar de afwezige moskeeën te verwijzen. Beiden legden een verband tussen islamitische vluchtelingen en potentiële terroristen.

Europa besloot vorige maand ongeveer 40.000 vluchtelingen te verdelen. Het gaat om mensen die in landen als Italië en Griekenland zijn aangekomen. Slowakije zou ongeveer tweehonderd mensen opnemen. Ook in de Baltische landen en Polen staat men niet om asielzoekers te springen die het islamgeloof aanhangen. In Letland en Estland wil men eerlang het bekende boerkaverbod introduceren.

Lees meer