10 Coronapatiënten liggen op hun buik, zoals de procedure het voorschrijft.
via REUTERS Coronapatiënten liggen op hun buik, zoals de procedure het voorschrijft.

Taferelen op Italiaanse spoedafdeling doen naar adem happen: “Dat is net de bedoeling, zwijgen is geen optie meer”

Coronapatiënten op hun buik, verbonden met machines. Artsen in beschermende pakken. De foto’s die vanuit het ziekenhuis van Cremona binnensijpelen, doen even naar adem happen. Maar dat is net de bedoeling, benadrukt spoeddokter Daniele Macchini uit Bergamo in de Italiaanse krant Corriere Della Sera. “Zwijgen is geen optie meer.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Voor alle duidelijkheid: het is standaardprocedure om patiënten met een zware longontsteking op de buik te laten liggen. Dankzij die houding komt er een vlottere doorbloeding van de longen en verbetert de zuurstofuitwisseling. Al het verzamelde slijm verplaatst zich bovendien naar de voorkant, waar het makkelijker weggezogen kan worden. De longblaasjes aan de rugzijde openen zich weer, met als gevolg dat de longen opnieuw makkelijker zuurstof kunnen opnemen.

10
via REUTERS

De geneeskundige uitleg belet echter niet dat de taferelen op Italiaanse spoedafdelingen op het netvlies blijven hangen. En maar goed ook, vindt Macchini. Kom bij hem niet af met de boodschap dat het ‘maar om een griepje gaat’, hij spreekt van een regelrechte oorlog.

10
via REUTERS

“Moet ik openlijk getuigen over wat we hier meemaken? Het is een vraag waar ik lang over nagedacht heb, maar zwijgen zou onverantwoord zijn”, klinkt het in Corriere Della Sera. “Ik snap de behoefte om geen paniek te veroorzaken, maar op dit moment is de ernst van de situatie nog niet duidelijk genoeg. Mensen moeten met hun eigen ogen zien wat het Covid-19-gevaar inhoudt.”

10
via REUTERS

“Op het moment dat de vijand zich nog koest hield, vond er in ons ziekenhuis een hele reorganisatie plaats”, legt Macchini uit. “Afdelingen liepen langzaam leeg, sommige behandelingen werden onderbroken, de spoeddienst werd vrijgemaakt met de bedoeling er zo veel mogelijk bedden te zetten.”

“Al die lege gangen in het hospitaal, in afwachting van een oorlog die nog moest beginnen. Surreëel gewoon. Maar niemand had verwacht dat het virus zó hevig zou toeslaan, ook ik niet.”

10 Weinig volk aan het Colosseum.
Photo News Weinig volk aan het Colosseum.

“Vorige week was ik nog aan het wachten op de resultaten van het eerste wattenstaafje. Als ik er goed over nadenk, lijkt mijn bezorgdheid over dat ene mogelijke geval bijna belachelijk”, bedenkt de spoedarts. “De situatie is nu zonder overdrijven dramatisch te noemen.”

“De oorlog is geëxplodeerd, de strijd gaat dag en nacht verder. Nu komen we opnieuw bedden tekort. Coronapatiënten palmden aan een indrukwekkend tempo de ene na de andere afdeling in.”

“Normaal gebruiken we verschillende kleuren om de patiënten van elkaar te onderscheiden. Nu zijn ze allemaal rood en komt die ene verdomde diagnose altijd terug: een dubbele longontsteking. Zeg mij eens welk griepvirus zo snel dit soort drama’s kan aanrichten.”

10 Kassiersters in een supermarkt in Rome werken met mondmaskers.
EPA Kassiersters in een supermarkt in Rome werken met mondmaskers.

“Veel mensen benadrukken nog dat ze geen schrik hebben. Ze slaan goede raad in de wind en komen in opstand omdat hun dagelijkse routine tijdelijk verstoord wordt. Maar intussen vindt de epidemiologische ramp plaats.”

“Er zijn geen chirurgen, urologen of orthopedisten meer. We zijn allemaal dokters die deel uitmaken van hetzelfde team, in een krampachtige poging om de tsunami die ons overspoelde te overwinnen.”

10 Het Forum Romanum.
Photo News Het Forum Romanum.

“Elke dag komen er in ons ziekenhuis vijftien à twintig besmettingen bij. De resultaten van de labo’s volgen elkaar op: positief, positief, positief. De symptomen zijn altijd dezelfde: koorts, hoesten, ademhalingsproblemen,... Onze spoedafdeling staat op kraken.”

“Het personeel is doodop. Ik zie vermoeidheid op gezichten van collega’s die dat vroeger nooit gekend hebben. Maar gelukkig is er ook heel wat solidariteit. We blijven vragen wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

10 De temperatuur wordt gemeten in Gries am Brenner, een Oostenrijks dorp aan de grens met Italië.
AP De temperatuur wordt gemeten in Gries am Brenner, een Oostenrijks dorp aan de grens met Italië.

“Dokters verplaatsen hier zelf bedden, daar voelen ze zich niet te goed voor. Verpleegsters hebben tranen in de ogen omdat we niet iedereen kunnen redden. Er bestaan geen shiften of vaste uren meer. We hebben afscheid genomen van ons sociaal leven, uit schrik om familieleden of vrienden te besmetten.”

“Enkele collega’s hebben ondanks alle voorzorgen toch het coronavirus opgelopen. En zij hebben anderen geïnfecteerd. Sommigen vechten nu voor hun leven.”

10 Een soldaat houdt de wacht aan het treinstation in Rome.
AFP Een soldaat houdt de wacht aan het treinstation in Rome.

Macchini doet nog een laatste oproep. “Je kan voorlopig niet naar het theater, het museum of de fitnesszaal. Dat klopt, ja. Maar wees geduldig. Heb medelijden met de groep oudere mensen die jij door je roekeloos gedrag zou kunnen uitroeien.”

In Italië staat de teller voorlopig op 9.172 besmettingen en 463 doden. Nergens ter wereld sterven procentueel zoveel mensen aan het coronavirus als in de laars van Europa. De regering plaatste als tegenmaatregel heel Italië in quarantaine. Dat betekent dat inwoners enkel nog verplaatsingen mogen maken voor het werk of in noodgevallen.

10
EPA

De sluiting van de scholen en universiteiten wordt verlengd tot 3 april. Ook alle sportactiviteiten - inclusief de wedstrijden in de hoogste voetbalklasse - worden afgelast. “De juiste handeling is thuisblijven om de zwaksten in onze gemeenschap te beschermen”, klonk het uit de mond van premier Giuseppe Conte. “Onze gewoontes moeten nu veranderen. We moeten allemaal iets opgeven om Italië er weer bovenop te helpen.”

In ons land zijn er 28 nieuwe besmettingen bijgekomen, wat het totaal op 267 brengt. Buitenlandse Zaken raadt alle reizen naar Italië voorlopig af. Oostenrijk sluit intussen de grenzen voor mensen die uit Italië komen. Alle Oostenrijkers in Italië worden naar huis gehaald. 

Lees ook: Drie Italo-Belgen over strenge regels in Italië: “Meter afstand houden op café wordt moeilijke operatie” (+)

72 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marco Di Scarpa

    Gelukkig neemt de Italiaanse overheid de juiste beslissingen en kan het land bogen op een uitmuntende gezondheidszorg. Proficiat Italia!

  • Jim Van Der Steen

    Kom eens met deftige cijfers eerst. Wat is het aantal aan hospitalen per inwoner in Italië ten opzichte van België? Geen enkel land heeft zo een groot aantal medische voorzieningen per inwoner als België. Tuurlijk hebben ze dan er. Probleem

Lees meer