2 Bowe Bergdahl in 2010.
AP Bowe Bergdahl in 2010.

Taliban laten Amerikaan na vijf jaar vrij

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die bijna vijf jaar door de taliban is vastgehouden, is overgedragen aan de Amerikaanse regering. Dat heeft president Barack Obama gezegd. Obama bracht de ouders van de soldaat in de Amerikaanse staat Idaho persoonlijk op de hoogte van de jongste ontwikkelingen.

In ruil voor de vrijlating van Bergdahl dragen de Amerikanen vijf strijders van de taliban, die vastzaten in het detentiecentrum Guantánamo, over aan de militante groepering.

Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers is de 28-jarige Bergdahl in het oosten van Afghanistan overgedragen aan Amerikaanse elitetroepen. Zijn gezondheid zou goed zijn.

Washington en de taliban hebben maandenlang over de gevangenenruil onderhandeld. De regering van Qatar bemiddelde daarbij. De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, zei dat hij "het Congres ingelicht had over de beslissing vijf gedetineerden van Guantanamo over te brengen naar Qatar".

Bergdahl was zover bekend de enige Amerikaanse krijgsgevangene in Afghanistan. Hij was eind juni 2009 gevangengenomen, twee maanden nadat hij in het Centraal-Aziatische land was gearriveerd.

2
AP

Lees meer