4 Schade aan de tanker 'Seafrontier'.
AFP Schade aan de tanker 'Seafrontier'.

Tanker en cargoschip botsen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië

Op het kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië zijn een tanker met 38.000 ton olie aan boord en een vrachtschip van 220 meter lang tot aanvaring gekomen. Dat meldt het Franse persagentschap AFP op basis van Franse autoriteiten. Bij de aanvaring zouden geen gewonden gevallen zijn, noch is er sprake van enige milieuvervuiling door een eventueel lek.

Volgens RTL France vond de botsing vannacht rond 3 uur plaats in het Nauw van Calais, de smalste plaats van het Kanaal, op een dertigtal kilometer van Duinkerke. De tanker zou 38.000 ton olie vervoeren, maar volgens de Franse autoriteiten is er geen sprake van een lek waardoor er milieuvervuiling zou zijn. Het vrachtschip was leeg.

"Er is geen risico op vervuiling of gevaar voor de scheepvaart", aldus de maritieme prefectuur op Twitter. Beide boten zijn wel beschadigd. De aanvaring vond plaats in Britse wateren.

De Britse en Franse hulpdiensten zijn ter plaatse. Volgens de eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen bij de in totaal 49 koppen tellende bemanning. Een Britse helikopter van de kustwacht kwam samen met enkele reddingsboten ter plaatse om eventuele bemanningsleden te evacueren, maar dat was niet nodig.

Beide schepen varen volgens de Franse televisie onder de vlag van Hong Kong. De tanker, Seafrontier, was op weg naar Puerto Barrios in Guatemala, het vrachtschip, Huayang Endeavour, naar Lagos in Nigeria.

Het Nauw van Calais is de drukst bevaren zeeroute ter wereld, waar dagelijks meer dan 400 transportschepen passeren, maar ook nog vissersschepen en plezierbootjes.

4
AFP
4
AFP
4
Google Maps

Lees meer