Tankstation in Lissabon. (Illustratiefoto)
iStock Tankstation in Lissabon. (Illustratiefoto)

Tankstations staan bijna droog in Portugal aan vooravond van staking olietransporteurs

In Portugal staan vandaag al veel tankstations leeg, omdat automobilisten de afgelopen uren hun tank zijn komen volgooien. Een voorzorgsmaatregel, want morgen start een staking van de olietransporteurs.

"Leeg", staat op de affiches aan de pompen in Lissabon en elders in het land. "De automobilisten hebben massaal geanticipeerd, want de verkoop van brandstoffen is de laatste dagen verdubbeld tegenover normaal", zegt premier Antonio Costa.

Zo'n 15 procent van 3.000 tankstations in het land zijn volledig uitgeput, valt te lezen op een website die deze gegevens opvolgt. Vanaf middernacht start een staking waarmee de vakbonden een salarisverhoging willen afdwingen.

De regering heeft wel een aantal regels afgekondigd. Zo wordt tot 21 augustus het volume van brandstof die iemand mag aanschaffen, gelimiteerd tot 25 liter per wagen en 100 liter per vrachtwagen. 

Minimumdienst

Daarnaast worden de transporteurs verplicht tot een minimumdienst waarbij ze verplicht de helft moeten leveren van de brandstof die ze normaal leveren. Slechts 374 stations die door de regering zijn aangeduid, zullen voor 100 procent worden bevoorraad. Daarvan zijn er 50 die zullen leveren aan prioritaire voertuigen. Uitzonderingen zijn er ook voor luchthavens en de ordediensten.

Ingeval de minimumdienst niet zou gegarandeerd worden, staan er 500 militairen en rijkswachters klaar om tankwagens te besturen.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Verstrepen

    Overal hetzelfde in dat rotte Europa, de gewone mensen worden uitgebuit, die stakers hebben meer dan gelijk.

  • Ilse Braet

    @Willem, huizen zijn hier in Portugal goedkoper om te huren en te kopen. Een 4 slkm huis met 2 badkamers en mooie tuin heb je rond de €500. Zie ik in België niet!

Lees meer