5 2 september 2015. Het lichaam van het verdronken vluchtelingenjongentje Alan Kurdi op het strand van de Turkse kustplaats Bodrum. De driejarige peuter is omgekomen tijden een mislukte overtocht naar het Griekse eiland Kos.
epa 2 september 2015. Het lichaam van het verdronken vluchtelingenjongentje Alan Kurdi op het strand van de Turkse kustplaats Bodrum. De driejarige peuter is omgekomen tijden een mislukte overtocht naar het Griekse eiland Kos.

Exclusief voor abonnees

Tante verdronken peuter Alan vertelt hoe zij het gezin de zee op dreef: "Ik wilde alleen maar helpen"

In 2015 schokte de foto van het aangespoelde lichaam van Alan Kurdi (2) de wereld. Zijn tante Tima Kurdi, schrijver van The Boy on the Beach, verloor het complete gezin van haar broer. Een gezin dat zij al jaren probeerde te helpen, en dat zij ten slotte adviseerde de zee op te gaan.

Alan wordt het gezicht van de vluchtelingencrisis in Europa. Maar het drama dat zich had afgespeeld tussen de Turkse havenstad Bodrum en het Griekse eiland Kos, een afstand van ongeveer 4 kilometer, had nog meer levens geëist: naast Alan waren ook zijn oudere broertje Ghalib, hun moeder Rehanna en twee andere opvarenden verdronken. Alleen vader Abdullah had het overleefd.

Nu, drie jaar later, beschrijft de tante van Alan, Tima Kurdi (1970) in haar boek The Boy on the Beach hartverscheurend gedetailleerd hoe zij niet alleen het geld voor de oversteek aan haar broer Abdullah gaf, maar ook hoe zij als ‘zeurende, paranoïde, oudere zus’ haar jongere broer en zijn gezin de zee op dreef: ‘Wat mankeert je? Iedereen vlucht naar Europa! Wanneer neem jij een besluit?’, zei Tima tegen hem.

Met tranen in haar ogen zegt ze nu: ‘Ik wilde alleen maar helpen.’

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • rudolf jacobs

    Ik geloof van die foto niks volgens mij is dat kind daar neergelegd,alhoewel dat ik het erg vindt voor dat kind

  • willem piening

    Waar is nu het recht op privacy?

Lees meer