Gezondheidsmedewerkers in Kagando, een dorp in het westen van Oeganda, maken zich klaar om de bevolking te vaccineren tegen ebola.
AP Gezondheidsmedewerkers in Kagando, een dorp in het westen van Oeganda, maken zich klaar om de bevolking te vaccineren tegen ebola.

Tanzania waarschuwt voor ebolagevaar in buurland Oeganda

Tanzania heeft zijn bevolking gewaarschuwd voor de gevaren van ebola. Vooral aan de grens met buurland Oeganda is de dreiging het hoogst. Daar maakte de ziekte afgelopen vrijdag een tweede dode. Voorlopig is er nog geen ebola-geval bekend in Tanzania.

In Oeganda viel vrijdag een tweede dode door ebola. Het ging om de grootmoeder van de 5-jarige jongen die in de nacht van dinsdag op woensdag overleed aan het virus. De jongen was het eerste geval van ebola in Oeganda sinds de epidemie tien maanden geleden in het noordoosten van buurland Congo uitbrak. Op die tien maanden tijd werden al meer dan 2.000 gevallen van ebola in Congo geregistreerd. Twee derde van de patiënten overleed aan de hemorragische koorts.

“Ik wil het publiek waarschuwen voor de dreiging van een mogelijke ebola-epidemie in ons land nadat de ziekte ook in Oeganda is uitgebroken”, aldus de Tanzaniaanse minister van Gezondheid, Ummy Mwalimu, op Twitter. Ze vindt de waarschuwing belangrijk genoeg omdat er veel interactie is tussen de bevolking van beide landen, onder meer via de officiële grensovergangen en via officieuze kanalen.

Tot op vandaag dook ebola nog niet op in Tanzania. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kondigde vrijdag aan dat de ebola-epidemie, die in augustus in het oosten van Congo opdook en zich intussen in Oeganda verspreidde, geen al te dringend mondiaal probleem is.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Vanuit Congo een uitbraak naar Oeganda. En nu is ook Tanzania bevreesd voor een uitbraak naar dit land. Wij zijn nog niet alert genoeg, maar de kans is groot dat er een paar doorglippen naar de kust van Marokko en Libië.

Lees meer