AFP

Telecomreus AT&T gaf NSA toegang tot miljarden e-mails

De Amerikaanse geheime dienst NSA kon voor zijn spionageactiviteiten vertrouwen op de "extreme bereidwilligheid" van telecomconcern AT&T. Dat blijkt uit nieuwe documenten die afkomstig zijn van oud-NSA-medewerker Edward Snowden en waar onder meer de New York Times inzage in heeft gekregen. AT&T heeft de NSA toegang gegeven tot miljarden e-mails die in de Verenigde Staten werden verstuurd.

Het was al langer bekend dat Amerikaanse telecombedrijven nauw samenwerkten met de geheime dienst, maar de relatie tussen de NSA en AT&T blijkt van een heel andere orde te zijn. De NSA zelf doet in de gelekte documenten uit te doeken hoe graag AT&T zijn medewerking verleende. "Dit is een partnerschap, geen contractuele relatie", staat er op een bepaald moment te lezen.

AT&T verleende bijvoorbeeld de technische ondersteuning aan de NSA om alle internetcommunicatie af te tappen die vertrok vanuit het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, een van de klanten van AT&T. Het is niet duidelijk of de NSA nog steeds met het bedrijf samenwerkt. Nadat Snowden in 2013 de eerste geheime NSA-documenten begon te verspreiden, zegden verschillende Amerikaanse technologiebedrijven hun samenwerking met de geheime dienst op.

Noch de NSA, noch AT&T wil reageren op de nieuwe onthullingen. "We geven geen commentaar op zaken van nationale veiligheid", klinkt het bij AT&T.Lees meer