2
AFP

Terugtrekking Special Forces verloopt chaotisch in Syrië, Russen nemen Amerikaanse legerbasis over

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zet zijn militaire offensief in Syrië voort ondanks Amerikaanse economische sancties. Ondertussen rukt het Syrische regeringsleger met steun van Rusland verder op en verloopt de terugtrekking van de Amerikaanse Special Forces nogal chaotisch. Russische soldaten hebben inmiddels een legerbasis overgenomen die door de Amerikanen in allerijl werd achtergelaten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De oproep van Trump om de wapens neer te leggen maakt duidelijk weinig indruk. In Noord-Syrië gaat de strijd tussen het Turkse leger en de Koerden onverminderd voort. En ook de Russische militairen en het Syrische regeringsleger zitten niet stil. Zij hebben de strategisch belangrijke stad Manbij ingenomen en zo het Turkse leger de loef afgestoken.

De haastige terugtrekking van de Special Forces verloopt volgens Amerikaanse bronnen in die moeilijke omstandigheden chaotisch. Ze kregen al te maken met Turkse artillerie-aanvallen. Bovendien verandert de situatie op het terrein uur na uur. Steden en snelwegen komen steeds onder controle te staan van andere milities waardoor een veilige aftocht uit het gebied wordt bemoeilijkt. 

Gisteren zat een kleinere Amerikaanse eenheid, bestaande uit 50 tot 100 soldaten, langs twee kanten ingesloten: door Turkse troepen lang de ene kant en door Syrische eenheden die door Rusland worden gesteund langs de andere kant. Die Syrische troepen rukten op naar steden die daarvoor onder Koerdische controle stonden zoals Raqqa, Manbij, Kobani, Qamishli en Ayn Issa.

“Twee Amerikaanse observatieposten bevonden zich in de buurt van Kobani en deze Amerikaanse eenheden werden afgesneden van de rest van het Koerdische gebied door de Turkse opmars aan de ene kant en de komst van Syrische regeringssoldaten uit het westen vanuit Manbij,” verklaarde een westerse militaire functionaris die tot voor kort nauw samengewerkte met de Koerden. “Ze zullen een veilige uitweg moeten vinden terwijl er door milities strijd wordt geleverd om deze steden onder hun controle te brengen.”

“De VS en het VK moeten in die moeilijke omstandigheden de militaire operatie tegen IS abrupt stopzetten. Het is echt een demoraliserende terugtrekking”, aldus de westerse functionaris. “De Amerikanen en Britten kunnen alleen maar hopen dat hun eenheden ongeschonden en dus zonder gewonden het gebied kunnen verlaten.”

“Frankrijk en het VK hebben niet zo veel manschappen in het gebied in vergelijking met de Amerikanen. Dus voor hen is het iets gemakkelijker om hun troepen veilig terug te trekken”, verklaarde de bron. “De Amerikanen daarentegen moeten in allerijl alle operaties afronden, al hun logistieke apparatuur in veiligheid brengen en 1.000 soldaten door oorlogsgebied loodsen. En dat vergt erg veel van zelfs de best opgeleide eenheden in die chaotische context.” De manschappen krijgen luchtsteun om de terugtrekking zo veilig mogelijk te laten verlopen.

2 De observatiepost van de Amerikanen nabij de Turks-Syrische grens ligt er verlaten bij.
AFP De observatiepost van de Amerikanen nabij de Turks-Syrische grens ligt er verlaten bij.

Een functionaris van de Koerdische YPG bevestigde het bericht dat de Amerikanen de basis in de stad Manbij hebben verlaten. Soldaten van de paramilitaire ‘Wagner Group’ -  een huurlingenleger in dienst van de Syrische troepen - hebben de controle overgenomen. Een Russische huurling en journalist plaatste op Twitter een video van de basis die door de Amerikanen werd achtergelaten en nu onder Russische controle staat. “Ik denk dat de Russen uiteindelijk elke Amerikaanse basis en observatiepost zullen overnemen”, zei de Koerdische functionaris. 

Hoeveel tijd de terugtrekking van de Amerikanen in beslag zal nemen, is voorlopig koffiedik kijken. Volgens CNN kan het enkele dagen tot zelfs enkele weken duren. Maar een heikele opdracht wordt het zeker.

De Amerikaanse president Donald Trump vindt de acties van Rusland in Syrië intussen oké. “Indien Rusland betrokken wil raken in Syrië, dan komt dat echt aan hen toe. Zij hebben een probleem met Turkije, zij hebben een probleem aan de grens die niet onze grens is. Wij mogen er geen levens door verliezen”, aldus Trump aan het Witte Huis vandaag.

37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Johan Billiet

    Waarom sluit Trump zijn basissen in Europa niet, hier heerst helemaal geen oorlog...en opnieuw veel geld gespaard...

  • Frans Jeunen

    Zoals gewoonlijk Amerika steekt het vuur aan en dan wegwezen zo was Busch in Irak zat wat in dat wespennest te rammelen en kijk hoever het is van wanhoop en verveling weten ze niet waar beginnen

Lees meer