AD

Texaanse politie door het stof na woede om ‘racistische’ foto van agenten die man aan touw meevoeren

Een foto waarop Texaanse agenten te paard met een zwarte man rondparadeerden, zorgt op sociale media voor grote verontwaardiging. De agenten uit de plaats Galveston in Texas arresteerden de 43-jarige Donald Neely omdat hij zonder toestemming in een gebouw rondliep. Daarop bonden ze hem aan zijn handboeien vast aan een touw om hem vervolgens te paard naar het politiebureau te voeren. De lokale politie heeft na de ontstane commotie excuses aangeboden aan de man. 

De zwarte Donald Neely is dakloos en geestesziek. Op het moment van zijn arrestatie waren verschillende familieleden juist naar hem op zoek, zoals wel vaker het geval is als Donald op de dool gaat. De advocaat van de familie zegt verbijsterd te zijn over de opvallende actie van de agenten. Tegenover KPRC Click2Houston noemt zij hun handelen ‘walgelijk’. Vernon Hale, politiechef van Galveston, verklaarde na de consternatie dat deze techniek vaker wordt toegepast en ‘in sommige scenario’s’ acceptabel is, maar dat de dienstdoende agenten in dit geval slecht oordeelden. 

“Nooit meer”

Hij meent dat er geen racistisch motief achter de actie schuilt en heeft het beleid gewijzigd om het gebruik van deze techniek in de toekomst te voorkomen. “We begrijpen dat de actie kwetsend is en zijn tot de conclusie gekomen dat de techniek nooit meer wordt toegepast’’, aldus de politie.

Op sociale media reageren veel Amerikanen in ieder geval woedend. Zij vinden dat de foto doet denken aan het pijnlijke slavernijverleden van de VS. De actie wordt als racistisch en inhumaan bestempeld. “Het is 2019, niet 1819,” 
stelt James Douglas, hoofd van de afdeling-Houston van de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP).

Disciplinaire maatregelen

In een interview gisterenavond pleitte Leon Phillips, de president van de Galveston Coalition for Justice, voor ontslag van de twee agenten. “Als het een witte man was, zou hij niet op die manier worden behandeld,” zei Phillips verder. Uit de politieverklaring blijkt dat de officieren met disciplinaire maatregelen worden geconfronteerd.

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Carlos Simonis

    Mike Zwarts, dus je vindt normaal wanneer jij gevang wordt genomen ook nog een touw om je nek krijgt en publiek getoond , en afgevoerd wordt gelijk een hond ? Ik geloof ook niet dat deze actie racistisch is bedoeld, vandaar ook hun welgemeende excusses, maar ze mochten wel een klein beetje nadenken. Voer hem dan af in een politieauto, die zullen daar toch wel rondrijden ?

  • Mike Zwarts

    Het zal wel aan mij liegen,maar wat is het probleem.

Lees meer