5
EPA

Thais leger slaat protest tegen coup neer

In de binnenstad van de Thaise hoofdstad Bangkok hebben soldaten vandaag een protestactie van tegenstanders van de putsch neergeslagen.

Gewapende militairen drongen een fastfoodrestaurant binnen in de shoppingwijk Ratchaprasong, waar een dozijn mensen slogans tegen de militaire machtsovername riepen.

Via luidsprekers speelde het leger patriottische liederen af, om het geroep van de manifestanten te overstemmen, zo vertelden ooggetuigen. Meerdere deelnemers aan het protest zijn afgevoerd.

Sinds donderdag, toen de krijgswet van kracht werd, zijn samenscholingen van meer dan vijf mensen verboden.

Vertrouwen in stabiliteit
De militaire leiding waarschuwde vandaag voor dergelijke protestacties. "Wij willen de internationale gemeenschap vertrouwen in de stabiliteit van Thailand overbrengen", zei legerwoordvoerder Winthai Suwaree in een communiqué dat verspreid werd door alle televisiekanalen.

Ondanks het verbod zijn vandaag in Bangkok honderden mensen de straat opgegaan om, aangemoedigd door voorbijgangers, te protesteren tegen de staatsgreep, wat de eerste keer was sinds de militaire machtsovername. Soldaten arresteerden drie mensen, maar het via sociale media verspreide nieuws daaromtrent lokte nog meer mensen de straat op.

De militairen raakten in de minderheid en trokken zich terug, om een grotere confrontatie te vermijden. Wat bij de demonstranten tot meer geroep als "Scheer jullie weg" leidde.

5
EPA
5
REUTERS
5
REUTERS
5
REUTERS

Lees meer