De Thaise premier Shinawatra is veroordeeld voor machtsmisbruik.
AFP De Thaise premier Shinawatra is veroordeeld voor machtsmisbruik.

Thaise premier moet opstappen wegens machtsmisbruik

De Thaise premier Yingluck Shinawatra heeft zich schuldig gemaakt aan machtsmisbruik en moet aftreden. Dat heeft het constitutioneel hof in het Aziatische land bepaald. Het hof besliste dat ministers die betrokken waren bij schending van de wetten ook moeten vertrekken.

De zakenvrouw volgde haar populaire broer Thaksin in 2011 op nadat de ex-premier, die in het buitenland verblijft, tot een gevangenisstraf werd veroordeeld wegens corruptie.

Yinglucks regeerperiode bracht Thailand na hevige straatprotesten relatieve stabiliteit terug. Eind vorig jaar laaide de onrust weer even op. Critici verweten haar dat haar broer in feite de regering controleert.

Bedrijfsleven
Yingluck heeft twee universitaire diploma's in politicologie, maar had voor 2011 nooit een openbaar ambt bekleed. Zij maakte carrière in het bedrijfsleven, 20 jaar op leidinggevende functies. Zo was zij directeur van AIS, het telecombedrijf dat haar broer heeft opgericht.

Thaksins machtsbasis zijn de arme kiezers op het platteland. Dat electoraat bleef Yingluck aan zich binden. Daarnaast verbeterde zij de relaties met het koninklijk paleis en het leger. Thaksin leefde nog erg op gespannen voet met de traditionele elites van Bangkok.

Yingluck is getrouwd en heeft een zoon.

Lees meer