Een demonstrante houdt een foto van premier Yingluck Shinawatra vast.
EPA Een demonstrante houdt een foto van premier Yingluck Shinawatra vast.

Thaïse Senaat buigt zich over politieke crisis

De Tweede Kamer van het Thaïse parlement zal zich vandaag tijdens een buitengewone zitting over de diepe politieke crisis in het Aziatische land buigen. Regeringstegenstanders dringen er bij de Senaat en hoge rechters op aan het kabinet de laan uit te sturen en een volksraad in het leven te roepen, die één of twee jaar de regeringstaken op zich zou nemen.

Er wordt met spanning naar de zitting uitgekeken. De regering waarschuwde voor de afzetting van het kabinet. Dat zou indruisen tegen de Grondwet. Regeringsaanhangers vragen nieuwe verkiezingen en dreigen met massaprotesten. Ze waarschuwden ook voor een burgeroorlog.

Het Thaïse hooggerechtshof dwong premier Yingluck Shinawatra vorige week tot aftreden. Die uitspraak zorgde ervoor dat de politieke spanningen in het land weer toenamen, terwijl die voordien al geregeld hoog opliepen. Sinds november hebben regeringstegenstanders met massabetogingen en straatprotesten geprobeerd de premier ten val te brengen. In februari boycotten ze ook de verkiezingen.

Lees meer