Theoloog van Vaticaan out zich als homoseksueel en wordt prompt geschorst

Daags voor de start van de Bisschoppensynode over het huwelijk en het gezin heeft een theoloog uit het Vaticaan meegedeeld dat hij homoseksueel is. "Ik wil dat de Kerk en mijn gemeenschap weten wie ik ben: een homoseksuele priester, gelukkig en trots op mijn eigen identiteit", zei de Poolse theoloog Krzysztof Charamsa (43) aan de krant Corriere della Sera. Hij is naar eigen zeggen bereid de professionele gevolgen van zijn coming-out te dragen.

Volgens de Italiaanse krant is het de eerste theoloog met een actieve rol binnen het Vaticaan die openlijk uitkomt voor zijn homoseksuele geaardheid.

Charamsa woont al 17 jaar in Rome, is assistent-secretaris van de Internationale Theologische Commissie en doceert onder meer Theologie aan de Pauselijke Universiteit Gregoriana. Hij zou een vaste partner hebben.

"Zeer erg en onverantwoord"

De woordvoerder van het Vaticaan liet in een reactie verstaan dat de daad van de priester om zich te outen als homo vlak voor de start van de Bisschoppensynode over het huwelijk en het gezin, "zeer erg" en "onverantwoord" is. De theoloog wordt geschorst uit zijn functie bij de Heilige Stoel.

AP

Lees meer