Tibetanen in India zetten protestmars verder

Honderden Tibetaanse ballingen in India hebben een bevel van de plaatselijke politie om een protestmars naar Tibet af te blazen naast zich neergelegd. De mars is vandaag hervat.

Protest
De ballingen willen in zes maanden naar Tibet lopen om te protesteren tegen de Chinese overheersing van Tibet en de Olympische Spelen in Peking. Ze startten gisteren in het noorden van India. Dat was de dag waarop wordt herdacht dat de Tibetanen in 1959 in opstand kwamen tegen het Chinese gezag. De opstand werd neergeslagen en de Dalai Lama en veel van zijn aanhangers vluchtten naar Noord-India.

Toen de deelnemers maandag voor de nacht neerstreken in Dhramsala, de zetel van de Tibetaanse regering in ballingschap, liet de politie weten dat zij deze plaats op last van de Indiase overheid niet mochten verlaten. Volgens de politie is de mars in strijd met overeenkomsten tussen de Tibetaanse regering in ballingschap en de Indiase regering.

"Voorbereid op alles"
Een van de leiders van het protest, Tenzin Tsundue, zei dat het gebod van de politie zou worden genegeerd. "Dat is nou het grappige", zei Tsundue. "Wij zijn voorbereid op elk soort weerstand. We zullen heel vreedzaam zijn, maar als zoveel mensen vastbesloten zijn hun leven te geven, kan de politie ons niet stoppen." (novum/ap/bdr)

UNKNOWN

Lees meer