Tienduizenden Canadezen op de vlucht voor bosbrand

Zo'n 100.000 inwoners hebben gisteren de Canadese stad Fort McMurray verlaten, nadat de autoriteiten een evacuatiebevel uitvaardigden omdat de bosbranden de eerste huizen van de stad bereikten.

De bosbranden aan de noordzijde verspreiden zich snel, en Fort McMurray staat volledig onder een verplicht evacuatiebevel, met uitzondering van het meest zuidelijke gebied rond de luchthaven, zo zei de noodhulpdienst van Alberta gisteren om 21.15 uur lokale tijd (woensdag 05.15 uur Belgische tijd).

"Het is een stresserende situatie voor de mensen die in deze omstandigheden hun huis moeten verlaten", zo zei de premier van Alberta, Rachel Notley, gisterenavond op een persconferentie die op de televisie werd uitgezonden. "Op dit moment zijn er geen slachtoffers of gewonden te betreuren", aldus Notley, die toevoegde dat het ziekenhuis gisterenavond geëvacueerd werd.

Aanvankelijk werd de evacuatie gisterennamiddag beperkt tot een tiental wijken, maar omdat de brand zich daarna verder verspreidde, werd beslist de hele stad te evacueren.

"Het gaat waarschijnlijk om de grootste evacuatie die ooit heeft plaatsgevonden in onze provincie", zo zei Notley. In het zuidelijke deel van de stad werd de snelweg afgesloten en op de luchthaven werden veel vluchten geannuleerd. De reeds aangekomen passagiers werden naar een nabijgelegen hotel gebracht.

In samenwerking met de federale overheid wordt de optie van een luchtbrug bekeken. "Als deze uitzonderlijke maatregel genomen moet worden, dient die uiteraard in de eerste plaats om mensen met medische problemen naar andere medische voorzieningen te brengen", legde Notley uit.

De Canadese premier Justin Trudeau bood Notley hulp van de federale overheid aan en vroeg de mensen die getroffen werden door de brand de evacuatiebevelen op te volgen.

7
AP
7
AP
7
REUTERS
7
AP
7
REUTERS
7
AP
7
AP

Lees meer