Demonstranten marcheren door het stadscentrum terwijl ze anti-regeringsslogans schreeuwen.
EPA Demonstranten marcheren door het stadscentrum terwijl ze anti-regeringsslogans schreeuwen.

Tienduizenden Roemenen protesteren tegen versoepeling anticorruptiewetgeving

In Roemenië zijn gisterenavond tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de overheid. Volgens verschillende lokale media gaat het om de grootste protesten sinds de val van het communisme in 1989. Roemeens minister van Handel Florin Jianu maakte naar aanleiding van de protesten op Facebook bekend ontslag te nemen.

De media spreken van meer dan 250.000 manifestanten, waarvan de helft in de hoofdstad Boekarest. De autoriteiten weigeren om cijfers vrij te geven over het aantal aanwezigen.

De betogers protesteren tegen de beslissing van de sociaaldemocratische regering dinsdag om via een nooddecreet de anticorruptiewetgeving te versoepelen. Dat zou tientallen ambtenaren kunnen zuiveren van corruptie. De manifestanten eisen het ontslag van de regering.

Eén minister heeft intussen al gehoor gegeven aan die eis. Minister van Handel Florin Jianu heeft via Facebook laten weten "om ethische redenen" ontslag te nemen. "Niet voor mijn professionele eerlijkheid, want mijn geweten is zuiver, maar voor mijn kind. Hoe kan ik hem in de ogen kijken en wat zal ik hem de komende jaren vertellen? Ga ik hem zeggen dat zijn vader een lafaard was en acties steunde waarin hij niet geloofde, of dat hij ervoor koos afstand te nemen van een verhaal dat niet het zijne is?"

Regeringszetel

In Boekarest kwam het voor de regeringszetel aan het einde van de manifestatie tot geweld tussen de politie en relschoppers. Tientallen hooligans bekogelden de politie met rotjes, stenen en flessen. De agenten reageerden daarop met traangas, waarna een groot deel van de manifestanten, die vreedzaam betoogden, het plein verlieten. Later op de avond kwam het opnieuw tot rellen tussen de politie en de relschoppers. Een krantenkiosk werd in brand gestoken. Vier politieagenten en twee demonstranten raakten lichtgewond, twintig mensen werden opgepakt. De politie nam verschillende molotovcocktails en messen in beslag.

Een woordvoerder van de politie had nog voor het uitbreken van de rellen uitdrukkelijk gewaarschuwd voor mogelijke stoorzenders. De oppositiemedia menen dat de relschoppers door de regering werden ingezet om verdere straatprotesten te verhinderen en alle manifestanten in diskrediet te brengen.

Machtsmisbruik

Dinsdag kwamen ook al tienduizenden mensen op straat naar aanleiding van de aankondiging van de goedkeuring van het nooddecreet, dat enkel voorziet in celstraffen voor verschillende vormen van machtsmisbruik als ze meer dan 44.000 euro verlies opleveren.

De ambassades van België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hebben gisteren in een gezamenlijke mededeling de beslissing veroordeeld, die "de vooruitgang van Roemenië rond de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie in de afgelopen tien jaar ondermijnt".

De bondgenoten van Roemenië waarschuwen ervoor dat de Roemeense regering met het decreet "riskeert partnerschappen te schaden die gebaseerd zijn op gezamenlijke waarden, die inherent zijn aan de leidende principes van de EU en de NAVO. We hopen dat de Roemeense overheid deze tegendraadse koers omkeert", klinkt het.

Lees meer