5 Tienduizenden demonstranten betuigen hun steun voor de Schotse onafhankelijkheid.
EPA Tienduizenden demonstranten betuigen hun steun voor de Schotse onafhankelijkheid.

Tienduizenden Schotten demonstreren voor onafhankelijkheid

Tienduizenden demonstranten zijn vandaag in de stad Glasgow in de regen de straat opgegaan om hun steun te betuigen voor de Schotse onafhankelijkheid. De groep All Under One Banner (AUOB) had opgeroepen tot de protestmars in de Schotse industriestad. AUOB wil een tweede Schots referendum over de onafhankelijkheid voor het einde van het jaar.

“De regen heeft onze stemming zeker niet gedempt,” twitterde de Schotse minister van Justitie Humza Yousaf. “Er zijn hier veel EU-vlaggen en ook Schotse vlaggen.” Bij het eerste onafhankelijkheidsreferendum in Schotland in 2014 had 55 procent van de kiezers gestemd om in het Verenigd Koninkrijk te blijven. Maar uit peilingen blijkt dat de steun voor de afscheiding sindsdien is gegroeid. Een van de redenen hiervoor is de brexitkoers van premier Boris Johnson.

De Scottish National Party (SNP), die de AUOB-campagne steunt, stelt dat Johnson Schotland tegen de wil van zijn burgers uit de interne markt en de douane-unie van de EU haalt. Bij het Britse Brexit-referendum in 2016 stemde 62 procent van de Schotse kiezers om in de Europese Unie te blijven.

De Schotse regeringsleider Nicola Sturgeon, die zelf niet kon deelnemen, wenste de demonstranten veel succes via Twitter. “Ik hoop dat het weer niet te slecht is,” schreef ze. Sturgeon ziet het succes van haar partij bij de Britse verkiezingen in december als een duidelijk mandaat voor een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum. De SNP had 48 van de 59 zetels voor Schotland in het Lagerhuis gewonnen.

5 “Er is een ander Schotland mogelijk”.
AFP “Er is een ander Schotland mogelijk”.
5 Tienduizenden Schotten demonstreren voor de onafhankelijkheid.
EPA Tienduizenden Schotten demonstreren voor de onafhankelijkheid.
5 Protestmars in Glasgow,  Schotland.
EPA Protestmars in Glasgow, Schotland.
5 Tienduizenden demonstranten trekken door de straten van Glasgow.
EPA Tienduizenden demonstranten trekken door de straten van Glasgow.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Kaya

    Geef die mensen hun referendum en respecteer de uitslag. Zo worden zij terug baas in eigen land enz. enfin, hetgeen Farage en Boris zelf nastreven door de EU te demoniseren en de bevolking te manipuleren.

  • André Gijbels

    Tegenwoordig is het gene kunst meer van de politieker om de bevolking grandioos voor te beliegen

Lees meer