2 Een van de gewonden van de aanslag wordt behandeld in het ziekenhuis in Bangui.
AFP Een van de gewonden van de aanslag wordt behandeld in het ziekenhuis in Bangui.

Tientallen doden bij aanval op kerk Centraal-Afrika

Bij een aanslag op een kerk in Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, zouden gisteren ten minste dertig doden zijn gevallen. Dat hebben ooggetuigen gezegd. Moslimrebellen vielen de kerk aan waar honderden christenen een veilig heenkomen hadden gezocht.

De aanval vond plaats na uren van schermutselingen tussen christelijke milities en bewoners van een moslimwijk. Op het terrein van de kerk verbleven zo'n 5000 mensen die op de vlucht waren geslagen voor het geweld in het Afrikaanse land.

Een verslaggever van Associated Press telde zeker twintig lichamen die naar een ziekenhuis in de hoofdstad werden gebracht. De lichamen werden daar naar toe gebracht, omdat het mortuarium in de stad dicht is. Een ander ziekenhuis zei zeker drie lichamen binnen te hebben gekregen. Andere bronnen melden dat het om elf doden zou gaan.

Priester Paul Emile Nzale zei dat bij de aanval werd geschoten en granaten tot ontploffing werden gebracht. Hij sprak van ten minste dertig doden. "We waren in de kerk toen we buiten schoten hoorden", zei geestelijke Freddy Mboula. "Er werd geschreeuwd en na dertig minuten schieten lagen overal lichamen."

Vrees voor represailles
De aanslag van woensdag is de zwaarste sinds de moslimrebellen in januari uit de hoofdstad werden verjaagd. De meeste aanslagen in Bangui waren sindsdien het werk van christelijke militiestrijders die het op moslims gemunt hadden. De vrees bestaat dat het geweld van woensdag leidt tot dodelijke represailles. Het komt zelden voor dat een gebedshuis wordt aangevallen, omdat katholieke kerken vaak onderdak bieden aan christenen én moslims.

Chaos
Er heerst al meer dan een jaar complete chaos in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Er woedt een conflict tussen gemeenschappen, aangestuurd door de christelijke anti-balakarebellen en de islamistische Seleka-milities. President Bozizé werd in maart 2013 afgezet door de Seleka-milities. Hij zou daarop materiële en financiële steun gegeven hebben aan anti-balakastrijders en vroegere leden van het leger, die zich vervolgens tegen de moslimbevolking keerden.

Ongeveer 2.000 Franse en 6.500 Afrikaanse militairen proberen het geweld binnen de perken te houden in de voormalige Franse kolonie. Duizenden mensen zouden al zijn omgekomen bij de gevechten. Een miljoen mensen sloeg op de vlucht.

2 Ook de dodelijke slachtoffers moesten in het ziekenhuis worden opgebaard, omdat het mortuarium is gesloten.
AFP Ook de dodelijke slachtoffers moesten in het ziekenhuis worden opgebaard, omdat het mortuarium is gesloten.

Lees meer