2 Een man rent voor een uitbrandende bus langs in New Delhi, waar rellen plaatsvonden tegen een nieuwe burgerschapswet die
REUTERS Een man rent voor een uitbrandende bus langs in New Delhi, waar rellen plaatsvonden tegen een nieuwe burgerschapswet die

Tientallen gewonden bij protesten tegen burgerschapswet in New Delhi

Bij gewelddadige protesten tegen de nieuwe burgerschapswet zijn in het Indiase New Delhi tientallen gewonden gevallen. Duizenden mensen waren zondag de straat opgetrokken om te protesteren tegen de omstreden wet. 

Heel wat voertuigen, waaronder ook bussen, werden in brand gestoken. De politie zette traangas in en ging de manifestanten met wapenstokken te lijf. Minstens 50 personen werden opgepakt.

De geamendeerde burgerschapswet werd woensdag door het parlement in New Delhi goedgekeurd, en maakt het makkelijker voor bepaalde religieuze minderheden om staatsburger van India te worden. Daarbij gaat het om hindoes, sikhs, boeddhisten, Jains, Parsi en christenen uit naburige landen met een moslimmeerderheid. De wet geldt echter niet voor moslims. 

“Moreel laakbaar”

De Indiase premier Narendra Modi verklaarde op Twitter dat de wet het leed van veel vervolgde minderheden zal verlichten, maar de oppositie ziet dat anders. "De wet is een aanval op India's grondwet en democratie. Ze raakt de ziel van India en is moreel laakbaar", aldus Anand Sharma van de Nationale Congrespartij.

Het VN-mensenrechtenbureau in Genève omschrijft de wet als "fundamenteel discriminerend". Ze "ondermijnt de belofte van gelijkheid voor de wet, waartoe India zich onder andere via de eigen grondwet heeft verbonden", luidt het.

2 Demonstrators shout slogans during a protest against a new citizenship law, outside the police headquarters in New Delhi, India, December 16, 2019. REUTERS/Adnan Abidi
REUTERS Demonstrators shout slogans during a protest against a new citizenship law, outside the police headquarters in New Delhi, India, December 16, 2019. REUTERS/Adnan Abidi

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Vandenheede

    Ze beginnen daar ook in te zien dat ze met een bepaalde soort mensen geen weg kunnen.

Lees meer