Archiefbeeld
EPA Archiefbeeld

Tientallen migranten proberen van Griekenland naar Italië te varen

Ongeveer 60 zeemijl ten westen van het toeristische Griekse eiland Zakynthos zijn 42 migranten gered. Ze waren aan boord van een zeiljacht op weg naar Italië, toen ze een noodsignaal uitzonden, bericht de publieke omroep ERT.

Een vrachtschip nam de opvarenden aan boord. Ze zullen naar de Griekse haven van Kalamata gebracht worden. Van waar de migranten afkomstig zijn, is niet bekend.

In de Ionische Zee, tussen Italië en Griekenland, worden bijna dagelijks migranten op weg naar Italië ontdekt. Migranten proberen via de door mensensmokkelaars georganiseerde overvaarten uit Griekenland en Turkije de bijna volledig gesloten Balkanroute te omzeilen, en op die manier tot in West-Europa te geraken. 

Ook blijven in Griekenland opnieuw ongewoon hoge aantallen migranten uit Turkije aankomen. Gisteren zijn er 654 mensen gearriveerd op de eilanden, zo melden de Griekse autoriteiten. Op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos vertoeven nog steeds bijna 30.000 mensen in overvolle vluchtelingenkampen. Dat is het hoogste aantal sinds de inwerkingtreding van het akkoord met Turkije in maart 2016.

Vluchtelingenakkoord

Een omstreden vluchtelingenakkoord tussen de Europese Unie en Turkije stelt dat Griekenland alle vluchtelingen en migranten mag terugsturen die illegaal de oversteek vanuit Turkije ondernemen en die geen kans op asiel maken omdat ze uit een veilig derde land komen. Voor elke teruggestuurde migrant wil de Europese Unie een vluchteling hervestigen.

De deal met Ankara deed het aantal aankomsten in Griekenland spectaculair dalen, maar de voorbije tijd neemt de instroom weer toe. Bovendien loopt de verwerking van de asielaanvragen in Griekenland bijzonder moeizaam.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Josepha Van Vlaanderen

    Als de kat (Salvini) van huis is, dans de muizen.....

  • Serge Aernoudt

    Een of andere ngo zal met een schip hen wel liggen opwachten om voor taxi te spelen.

Lees meer