2 Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.
EPA Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Timmermans slaat Europees mea culpa over asielbeleid

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft in het VRT-Journaal erkend dat Europa te lang te weinig heeft ondernomen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden. "Maar de komende maanden gaan we vooruitgang boeken."

Wat is de zin van een Europese Unie als de 28 lidstaten er niet eens in slagen een gemeenschappelijk asielbeleid te voeren, zo vragen velen zich af. De Nederlander Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie onder Jean-Claude Juncker, beseft dat Europa te lang getalmd heeft, zo liet hij verstaan in de VRT-studio's.

"Europa heeft er te lang over gedaan om te reageren. We hebben in mei al voorstellen gedaan, maar hebben nog geen beslissingen kunnen nemen. Ik heb wel de indruk dat in de loop van de zomer het gevoel van urgentie is toegenomen."

Toch legt Timmermans de belangrijkste oorzaak voor het falende Europese beleid bij de lidstaten, die er bijvoorbeeld niet in slagen zichzelf een dwingende verdeelsleutel voor het aantal asielzoekers op te leggen. "Zij passen de regels onvoldoende toe, maar de Commissie zal er op toe zien dat dat in de toekomst wel zal gebeuren."

2 Migranten volgen de spoorweg in de buurt van de Servisch-Hongaarse grens op zoek naar een nieuwe toekomst in Europa.
AFP Migranten volgen de spoorweg in de buurt van de Servisch-Hongaarse grens op zoek naar een nieuwe toekomst in Europa.

Eengemaakt asielbeleid

Al zal dat alleen niet volstaan. "Dan zijn we er inderdaad nog niet. De Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel hebben gelijk als ze pleiten voor een Europees asielbeleid. Want mensen, ook vluchtelingen, zoeken altijd naar de voor hen best mogelijke oplossing. Dus moet er een eengemaakt beleid komen, landen kunnen dit individueel niet meer. Maar het begint er altijd mee dat de landen de regels moeten toepassen. We hebben veel te lang de illusie in stand gehouden dat alle lidstaten de regels wel zouden volgen, met grote frustratie bij de Zuid-Europese landen tot gevolg. We gaan de vicieuze cirkel moeten doorbreken."

Voorts moet Europa ook voorkomen dat de vluchtelingenstroom op gang komt en moet de EU vluchtelingen een alternatief bieden voor de diensten van mensensmokkelaars. "Er moeten meer middelen komen om de vluchtelingen in de eigen regio op te vangen. We moeten veel meer dan nu mensen ter plekke gaan interviewen en ze dan zelf naar de Europese Unie brengen volgens een verdeelsleutel. Dan hoeven ze geen duizenden en duizenden euro's aan gewetenloze te betalen. We doen dat nu al met een heel beperkt aantal vluchtelingen, maar nog te weinig."

'We hebben veel te lang de illusie in stand gehouden dat alle lidstaten de regels wel zouden volgen, met grote frustratie bij de Zuid-Europese landen tot gevolg'

Frans Timmermans

"Ja, de achterdeur moet dicht"

Timmermans werd ook geconfronteerd met de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die noemde de reactie van de Europese Commissie, dat er niet aan Schengen geraakt kan worden, onbegrijpelijk. "Maar Schengen opzeggen zou het probleem helemaal niet oplossen", zegt Timmermans. "Schengen verhindert ook geen enkele lidstaat om meer op veiligheid te focussen. Ik ben het wel met De Wever eens dat de achterdeur dicht moet en we de buitengrenzen veel beter moeten controleren. Dat duurt tot nu toe inderdaad te lang, maar de komende maanden gaan we vooruitgang boeken."

'Ik ben het wel met De Wever eens dat de achterdeur dicht moet en we de buitengrenzen veel beter moeten controleren'

Frans Timmermans

Lees meer