4
Photo News

Toeriste die been verloor bij aanslag in Zweden wordt land uitgezet

Zweden heeft beslist om een Oekraïense vrouw die haar rechterbeen verloor tijdens een aanslag in 2017 in Stockholm het land uit te zetten. Dat laat haar advocaat weten.

Irina Zamanova (39) bezocht Zweden als toerist in april 2017 toen de aanslag plaatsvond. Ze was een van de tien mensen die gewond raakten. Haar verwondingen waren zo ernstig dat artsen haar rechter onderbeen moesten amputeren. Bij de aanslag met een vrachtwagen kwamen in totaal vijf mensen om het leven, onder wie ook een 31-jarige vrouw uit Lembeek.

Tijdelijke verblijfsvergunning

De dader van de aanslag is een asielzoeker uit Oezbekistan, die trouw gezworen had aan terreurgroep Islamitische Staat (IS). Hij had een vrachtwagen gekaapt die hij door een drukke voetgangersstraat in het centrum van Stockholm reed. De man werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Zamanova kreeg oorspronkelijk een tijdelijke verblijfsvergunning omdat ze getuige was in het proces tegen de aanvaller. Toen die vergunning afliep, vroeg ze om een ​​permanente verblijfsvergunning in Zweden, op grond van medeleven in "buitengewone omstandigheden". Dat verzoek is tot in hoogste instantie afgewezen.

14-jarige dochter

De advocaat zei dat ze onder andere hadden gevraagd te overwegen dat Zamanova niet hetzelfde niveau van gezondheidszorg in Oekraïne zou kunnen krijgen als in Zweden. Hij noemde het "zeer betreurenswaardig" dat Zweden niet voor een vrouw kan zorgen die in buiten haar schuld in een vreselijke situatie was terechtgekomen. Het besluit betekent dat ze met haar 14-jarige dochter het land binnen vier weken moet verlaten.

4
EPA
4
photo_news
4
ISOPIX

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Zjeppe Fierens

    Hier geven ze zulke mensen direct een verblijfsvergunning ook al zijn ze zelf in de fout. Meer nog, ze verwachten hier dat de politie zich uitgebreid excuseert... cfr. het schietincident met dat vluchtelingenbusje.

  • Gerdy Ramboer

    Maar de terrorist mag blijven

Lees meer