3 De piloot van de helikopter nam de foto’s van de walvissen.
AP De piloot van de helikopter nam de foto’s van de walvissen.

Toeristen doen lugubere ontdekking in West-IJsland: tientallen dode grienden op afgelegen strand

Amerikaanse toeristen hebben tijdens een helikoptervlucht tientallen gestrande walvissen opgemerkt op een strand in Löngufjörur, in het afgelegen westen van IJsland.

De regio waar de dode walvissen werden gespot, is afgelegen en ontoegankelijk voor auto’s. De foto’s werden genomen door de piloot van de helikopter. “We vlogen in noordelijke richting over het strand en toen zagen we iets wat leek op walvissen, zeehonden of dolfijnen. We landden en telden er ongeveer 60, maar het moeten er meer geweest zijn omdat er vinnen uit het zand staken. Het was tragisch en het stonk er. Het was best schokkend omdat het er zoveel waren”, aldus David Schwarzhans aan de BBC.

De politie van nabijgelegen stadje Stykkisholmur is op de hoogte gebracht van de lugubere ontdekking, zeggen lokale media.

Grienden behoren tot de familie van de dolfijnen. Het is nog onbekend hoe de dieren op het strand terechtkwamen en hoe lang ze er al lagen. “Wanneer dergelijke zoogdieren in ondiepe wateren terechtkomen, zullen de meesten van hen de neiging hebben om gedesoriënteerd te raken”, aldus Edda Elisabet Magnusdottir, IJslands marinebioloog en walviskenner. Ze voegde eraan toe dat grienden meestal in grote groepen leven en zwemmen, en dat dat de reden is dat er zoveel in één keer kunnen stranden.

Volgens Róbert Arnar Stefánsson van het natuurhistorisch instituut in West-IJsland is het de voorbije jaren vaker voorgekomen dat walvissen in de regio stranden. Dat het er zoveel zijn, is niettemin ongewoon.

3
AP
3
AP

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Robbe Goossens

    Aan Dirk Jansen, waarom komen dolfijnen, eender welke soort, dan altijd spelen langs de boten?

  • Jacky Aercke

    Aan Dirk Jansen. Ik zit beroepshalve bijna elke dag op zee en zie dan ook meestal bruinvissen. Waar Uw info vandaan komt??? Elektrische pulsen honderden kilometers ver voelbaar??? Als schroeven hen angst aanjagen zouden dolfijnen niet komen spelen rond een varende boot...

Lees meer